Bljesak u Njemačkoj

Struja na duge staze: Mercedesov eActros i GenH2 dominiraju na sajmu komercijalnih vozila u Hannoveru

AutoMoto / Flash | 16. 09. 2024. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prestižnom sajmu komercijalnih vozila IAA Transportation 2024, koji se održava u Hannoveru, kompanija Daimler Truck jedan od vodećih svjetskih proizvođača komercijalnih vozila, istaknula se svojim vizionarskim pristupom prema održivom transportu. U centru pažnje našao se novi električni kamion Mercedes-Benz eActros 600.

Električni kamion eActros 600 – predvodnik u dekarbonizaciji

Mercedes-Benz eActros 600, električni kamion na baterije, istaknut je kao najvažniji proizvod koji Daimler Truck prikazuje na ovogodišnjem sajmu. Ovaj kamion je odgovor njemačkog giganta na izazove dekarbonizacije dugolinijskog transporta, sektora odgovornog za dvije trećine emisije CO2 u kamionskom prometu.

Foto: Bljesak.info / IAA TRANSPORTATION 2024 Hannover
Foto: Bljesak.info / IAA TRANSPORTATION 2024 Hannover

eActros 600 posjeduje bateriju kapaciteta od 621 kW i u stanju je prijeći više od 500 kilometara sa jednim punjenjem. Još jedna inovacija koja je predstavljena jeste razvoj megavatnog punjača koje će značajno ubrzati proces punjenja, smanjujući vrijeme čekanja vozača i kompanija.

Pored dugog dometa, važno je napomenuti da životni vijek baterije iznosi 10 godina ili čak 1,2 milijuna kilometara što eActros 600 čini vrlo pouzdanim izborom za kompanije koje teže dugoročnoj održivosti. Potrošnja energije ovog kamiona iznosi 103 kWh što je ekvivalent potrošnji od oko 10 litara dizela na 100 kilometara čineći ga izuzetno efikasnim. Do sada je preko dvije tisuće ovih kamiona naručeno za kompanije širom Europe.

GenH2 kamion na vodik – vizija budućnosti transporta

Osim eActrosa, Mercedes je ponovo predstavio GenH2 kamion, koji koristi vodikove gorive ćelije. Ovaj model je prvi put prikazan prije dvije godine na istom sajmu, a sada je u fazi intenzivnih testiranja. U realnim prometnim uvjetima, GenH2 prelazi preko 1.000 kilometara sa jednim punjenjem, što ga čini jednim od vodećih kandidata za dekarbonizaciju dugolinijskog transporta.

Foto: Bljesak.info / IAA TRANSPORTATION 2024 Hannover
Foto: Bljesak.info / IAA TRANSPORTATION 2024 Hannover

U znak podrške inovacijama u transportu, neke od najvećih logističkih kompanija, kao što je Amazon, već testiraju ovaj kamion. GenH2 bi mogao postati ključan faktor u smanjenju emisije štetnih plinova i prelasku na održive izvore energije u transportu na dugim relacijama.

Fuso eCanter – električni izbor za kratke relacije

Osim električnog kamiona eActros i GenH2 kamiona na vodik, Mercedes je predstavio i Fuso eCanter koji je prilagođen za kratke gradske relacije. Ovaj model je još jedan primjer kako Daimler Truck kontinuirano radi na elektrifikaciji cjelokupnog portfolija svojih komercijalnih vozila.

Na IAA Transportation 2024, Daimler Truck jasno pokazuje svoju predanost održivom transportu kroz inovativne proizvode kao što su Mercedes-Benz eActros 600, GenH2 i Fuso eCanter. S fokusom na dekarbonizaciju i digitalizaciju, kompanija ne samo da odgovara na aktualne izazove, već postavlja standarde za budućnost globalnog transporta.

Foto: Bljesak.info / IAA TRANSPORTATION 2024 Hannover
Kopirati
Drag cursor here to close