Najskuplja verzija 120.000 $

Cybertruck ulazi u luksuzni segment automobila

Teslin drastičan zaokret u cijeni i pozicioniranju Cybertrucka odražava složenu situaciju u kojoj se nalazi. Kompanija propitkuje poslovnu strategiju uvjetovanu lošim rezultatima na tržištu a Musk snagu brenda i lojalnost fanova-kupaca.
AutoMoto / Flash | 12. 08. 2024. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tesla radikalno mijenja cijene Cybertrucka i repozicionira ga u premium kategoriju.

Osnovni model s pogonom na stražnje kotače, prethodno dostupan po cijeni od 60.990 dolara, više se ne nudi.

Model s pogonom na sve kotače doživio je povećanje cijene od 20.000 dolara, pa sad košta 99.990 dolara. Vrhunski model "Cyberbeast" s tri motora također je poskupio za 20.000 dolara te sada košta 119.990 dolara.

Ovaj nagli skok cijena čvrsto pozicionira Cybertruck u luksuzni segment, što predstavlja oštro odstupanje od njegovog izvornog masovnog tržišnog potencijala.

Kompanija opravdava poskupljenja ubrzavanjem proizvodnih rokova. Isporuke AWD Cybertrucka očekuju se u rujnu, dok bi visoko učinkoviti model s tri motora trebao stići od listopada do prosinca.

Ovi datumi su značajno raniji nego prethodne procjene o isporuci u 2025. godini

Put Cybertrucka do početka proizvodnje obilježili su brojni problemi. Dva opoziva u 2024. godini, zbog problema s papučicama gasa i brisačima, ukazali su na probleme s kontrolom kvalitete.

Ujedno, to je vrijeme pada prodaje i profita, vladinih istraga, tužbi i masovnih otpuštanja. Kao rezultat, financijsko zdravlje Tesle značajno se pogoršalo.

Profit u prvom tromjesečju pao je za 55 posto u usporedbi s istim razdobljem 2023. godine, a cijena dionica se strmoglavila za 65 posto od najvišeg nivoa. Kao brzi odgovor, ali ne i trajnu soluciju, Tesla je otpustila 10.000 zaposlenika. Iznenada, Elon Musk je odlučio odustati od najjeftinijeg modela, ali proizvoditi robotaksije kako bi umirio sve nezadovoljniji Wall Street.

Iako vanjski dizajn Cybertrucka ostaje prepoznatljiv, vozilo je doživjelo značajne promjene ispod haube. Model Cyberbeast s tri motora sada ima poboljšane performanse, ali dolazi uz visoku cijenu.

Teslin strateški zaokret prema proizvodima s višom maržom odražava širi trend u industriji, ali također povećava konkurentske pritiske drugih proizvođača električnih vozila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close