Novi problemi?

Tesla odgađa predstavljanje robotaksija najmanje do listopada

Premijera novog Teslinog samovozećeg taksija trebala se dogoditi 8. kolovoza, no zbog potrebe određenih dorada na automobilu, sve je odgođeno za otprilike dva mjeseca.
AutoMoto / Flash | 12. 07. 2024. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda su u Tesli pratili nedavno predstavljanje robotaksija u Rimac Kampusu, pa kad novi prototip Vernea nije na poziv Mate Rimca stigao na pozornicu u velikom stilu – u Muskovoj su se kompaniji zapitali "Može li se to i nama dogoditi?".

Naravno, fiktivni je to scenarij, ali je posljedica jednaka. Naime, predstavljanje Teslinog robotaksija, izravnog konkurenta Verneu, koje je bilo zakazano za 8. kolovoza, odgođeno je.

Piše tako Bloomberg, navodeći da je timovima potrebno dodatna dva mjeseca da prerade određene dijelove automobila prije njegove službene premijere, ali i da u tom vremenu izrade još nekoliko prototipova.

Premijeru je Musk bio najavio još početkom travnja, kad je govorio i o odustajanju od razvoja jeftinih Tesli do daljnjega, što bi za rezultat trebalo imati veći fokus na ono što i on smatra budućnošću urbane mobilnosti – autonomni taksi, javlja AutoNet.

Odgode planova, pak, Tesli i Musku nisu ništa novo. Sjetimo se samo koliko je prošlo od predstavljanja Cybertrucka do prvih isporuka kupcima, kao i činjenice da u isto vrijeme najavljeni novi Roadster još nije s proizvodnjom niti na vidiku.

Što se tiče robotaksija, najava njihovog razvoja došla je prilično neočekivano i o njima se malo toga zna.

Najavljeno je da bi neki od njih u budućnosti mogli raditi pod paskom Tesle, ali i da bi ih se moglo unajmljivati ili pak posjedovati, sve unutar Tesline mreže.

S tehničke strane, robotaksi bi trebao biti zasnovan na manjoj platformi, razvijanoj inicijalno za (sada možda već napušteni) Model 2, ili nekoj njezinoj izvedenici. Kao ni Verne, niti Teslin model ne bi trebao imati upravljač, odnosno morao bi imati autonomiju razine 4 ili (teško dostižno) 5.

Kopirati
Drag cursor here to close