Zastava 101

Ekspedicija Kragujevac – Kilimandžaro, 40 godina od avanture

AutoMoto / Flash | 18. 02. 2015. u 11:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastava 101 Klub proslavlja jubilarni 40. rođendan Ekspedicije Zastava 101 – Kragujevac Kilimandžaro.

Iako je bila zaboravljena, čuvena KK ekspedicija je nakon istraživačkog rada Novice Markovića, jednog od osnivača Zastava 101 Kluba, ponovo poznati povijesni podatak u auto-moto svijetu bivše Jugoslavije.

Sugovornici Novice Markovića, najzaslužniji za nastavak priče o KK ekspediciji su prof. dr Milan Rakočević — idejni tvorac ekspedicije, Branko Baletić, režiser filma ”Kragujevac – Kilimandžaro”, Zoran Simjanović — filmski kompozitor, i Miodrag Barlov, mehaničar Zastave.

Ekspediciju Kragujevac – Kilimandžaro je osmislio Milan Rakočević dok je pješačio pustinjama Afrike, u sačinjavanju nacrta ekspedicije mu je pomogao Branimir Perić–Džo, prvak rally sporta. Dragan Drakulić, tadašnji direktor Komercijale Crvene Zastave prepoznao je da je prijedlog o ekspediciji idealna prilika za promociju najboljeg modela jugoslavenske auto-industrije, ali i šansu da se Stojadin isproba u eksploataciji pod nenormalnim uvjetima. Ekspediciju je podržao i tadašnji direktor Zavoda Crvena Zastava Prvoslav Raković.

Poziv za pomoć u organizaciji su odmah prihvatili ”Modriča”, ”Tigar” i mnoge druge male tvornice.

Nakon prigodne svečanosti, ekspedicija je 14. veljače 1975. krenula na put od Kragujevca do Kilimandžara, dužine preko 11.000 kilometara i to kroz bespuća Nubijske pustinje, savana, kamenjara, trnovitih predjela i močvara.

Sve o povijesnoj ekspediciji pročitajte i pogledajte na stranici Autoslavia.com.

Kopirati
Drag cursor here to close