Pismo

Jaguar želi tvornicu u Slovačkoj

AutoMoto / Flash | 11. 08. 2015. u 11:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski proizvođač luksuznih automobila Jaguar Land Rover potpisao je pismo namjere o gradnji nove tvornice u Slovačkoj, čime će se dodatno proširiti izvan svoje britanske proizvodne baze.

Iz kompanije su u utorak izvijestili da izrađuju studiju izvedivosti za tvornicu u gradu Nitri koja bi za deset godina trebala dosegnuti godišnji proizvodni kapacitet od 300.000 automobila. Proizvodnja bi trebala biti pokrenuta 2018. Konačna odluka o gradnji bit će donesena krajem godine.

Postrojenje bi prema navodima iz Jaguara trebalo igrati glavnu ulogu u povećanju broja proizvedenih laganih aluminijskih modela. U kompaniji ističu također da su Nitru odabrali među ostalim mogućim lokacijama u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku zbog snažnog opskrbnog lanca i dobre infrastrukture.

"Za nas je Slovačka zahvaljujući etablitranoj industriji skupih automobila atraktivna potencijalna prilika za razvoj", rekao je izvršni direktor Ralf Speth.

Ta je srednjoeuropska zemlja već privukla mnoge proizvođače automobila, uključujući njemački Volkswagen, južnokorejsku Kiju i francuski PSA Peugeot Citroën.

Premijer Robert Fico kazao je da ustraje u nakani jačanja sektora skupih automobila u zemlji, najavljujući blisku suradnju s Jaguar Land Roverom na gradnji nove tvornice.

"To će dati poticaj široj industrijskoj strategiji naše zemlje", rekao je.

Jaguar Land Rover je počeo postupno povećavati broj modela koje proizvodi izvan matične zemlje. Tako su u listopadu u Kini otvorili prvu tvornicu u inozemstvu.

U sklopu planiranog približavanja proizvodnje glavnim tržištima, kompanija će 2016. otvoriti tvornicu i u Brazilu. Također su u srpnju sklopili proizvodno partnerstvo s Magna Steyrom, dijelom Magna Internationala, o proizvodnji modela u austrijskom Grazu.

Kopirati
Drag cursor here to close