Bruno Sacco

Preminuo jedan od najvažnijih dizajnera Mercedesa u povijesti

Iako je planirao kratkoročni boravak, na kraju je proveo 40 godina u Mercedesu, tijekom kojih je vodio odjel za dizajn karoserija i dimenzionalne koncepte te razvio ikonične modele
AutoMoto / Flash | 30. 09. 2024. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bruno Sacco preminuo je 19. rujna u Sindelfingenu u Njemačkoj u 91. godini života, objavio je Mercedes-Benz.

Rođen i odrastao u Italiji, Bruno Sacco napredovao je u Daimler-Benzu i oblikovao neka od najikoničnijih dizajna Mercedes-Benza.

Sacco je rođen u Udinama, Italija, 12. studenog 1933. godine. Sin zapovjednika pješačkog bataljuna, od malih je nogu pokazivao interes za geometriju i strojeve. Njegova fascinacija automobilima započela je u adolescenciji, posebno s automobilom Studebaker Champion Starlight coupe iz 1947. godine, za koji je rekao da je imao značajan utjecaj na njegovu budućnost.

Pohađao je Politehnički sveučilište u Torinu, gdje je stekao diplomu iz strojarstva. Tijekom studija stekao je iskustvo u automobilskoj industriji radeći s proizvođačima karoserija Ghia i Pininfarina.

Godine 1957. Sacco je upoznao Karla Wilferta, voditelja testiranja karoserija u Mercedes-Benzu, i pridružio se kompaniji. Iako je planirao kratkoročni boravak, na kraju je proveo 40 godina u Mercedesu, tijekom kojih je vodio odjel za dizajn karoserija i dimenzionalne koncepte te razvio ikonične modele poput Mercedes-Benza 600 i 230 SL “Pagoda.”

Do trenutka kada se povukao 1999. godine, Saccov potpis dizajna krasio je svaki vozilo proizvedeno od 1979. godine. Posebno je bio ponosan na model 126 serije S-Class, nazivajući ga svojim najboljim radom. Sacco je primio brojne nagrade, uključujući počasnu diplomu sa Sveučilišta u Udinama i uvrštenje u Kuću slavnih automobilske industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close