Električni automobili

Nije ih Musk bez razloga nazvao konkurencijom: BYD prodao milijun vozila

Kineska kompanija planira veliko širenje i osvajanje tržišta izvan granica svoje zemlje.
AutoMoto / Flash | 03. 09. 2024. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako sve do prije koju godinu većina ljudi izvan Kine nikada nije čula za BYD, ova tvrtka polako, ali sigurno grabi prema vrhu na globalnom automobilskom tržištu.

Nakon što su u posljednjem kvartalu prošle godine prestigli i Teslu i tijekom tog tromjesečnog razdoblja prodali najviše električnih automobila na svijetu, nedavno su prestigli Hondu i Nissan i postali sedmi najveći globalni proizvođač automobila. S obzirom na to da imaju velike planove, čini se kako ne namjeravaju stati na tome te da bi u budućnosti mogli zaprijetiti i drugim tradicionalnim proizvođačima automobila, javlja Zimo.

Iz BYD-a su se pohvalili kako je, nakon rekordnog kolovoza, broj prodanih električnih automobila premašio jedan milijun u 2024. godine. Tijekom prošlog mjeseca prodali su nešto više od 145 tisuća električnih vozila tako da je ukupan broj prodanih automobila s električnim motorima premašio brojku od milijun ranije nego prošle godine.

Osim električnih automobila, BYD prodaje i hibride te je prošlog mjeseca kompanija prodala više od 373 tisuće vozila (električnih i hibrida). U odnosu na isti mjesec prošle godine BYD je prodao čak 73 posto više hibrida - ukupno više od 373 tisuća, a za cijelu godinu prodaja hibrida skočila je za 43 posto te je do sada prodano više od 1,3 milijuna plug-in hibridnih automobila BYD-a.

Što se električnih automobila tiče, u odnosu na isti mjesec prošle godinu prodaja je skočila samo 2 posto, no zato je prodano 15 posto više e-vozila u odnosu na srpanj. Također u odnosu na prvih osam mjeseci 2023. godine, BYD je prodao 12 posto više vozila ove godine i za očekivati je kako će nastaviti istim tempom i do kraja godine. Kineska tvrtka nastavlja sa širenjem na inozemna tržišta pa su tako prodali 5 posto više automobila u inozemstvu u odnosu na srpanj, ali i 26 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

S obzirom na to da u ponudi, među inim, imaju i električne automobile cijene niže od 10 tisuća dolara, pri čemu je riječ o kvalitetnim automobilima s modernom tehnologijom, nije teško zaključiti u čemu leži ključ njihova uspjeha. A kakvi su im planovi za naredne godine, pogotovo u inozemstvu najbolje možemo vidjeti prema tvornicama koje namjeravaju izgraditi izvan Kine pa tako tijekom sljedećih godina očekujemo da će BYD svoje automobile proizvoditi u pogonima u Pakistanu, Turskoj, Meksiku, Brazilu, Mađarskoj i Turskoj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close