Električni automobili

Nova kineska prijetnja Tesli: Stiže “istinsko remek-djelo” BYD-a

Kineski automobili na tržištu električnih automobila ostvarili su veliki uspjeh kombinacijom napredne tehnologije i pristupačne cijene.
AutoMoto / Flash | 05. 08. 2024. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su prije nekoliko godina veliki tradicionalni proizvođači automobila pokušali uhvatiti korak s Teslom, investirajući milijarde dolara u elektrifikaciju te predstavljajući nove modele, Elon Musk govorio je kako im najveća prijetnja ne dolazi iz Europe ili SAD-a, već iz - Kine. Pri tome je posebno spomenuo kompaniju koja široj javnosti nije bila toliko poznata, BYD.

Danas je situacija drukčija. Ime ovog brenda dobro je poznato daleko izvan granica Kine te su u posljednjem kvartalu prošle godine čak na kratko vrijeme preuzeli prvo mjesto na tržištu električnih automobila. I prošli su mjesec oborili jedan rekord - po prodaji tzv. novih energetskih vozila koji uključuju električne automobile i hibride. Tijekom srpnja prodano je čak 342 tisuće takvih vozila, dok je broj prodanih električnih vozila bio 130 tisuća, što ipak predstavlja pad od 10 posto.

Kineska kompanija je ovog tjedna predstavila i svoj novi adut na tržištu električnih automobila s kojim žele još više konkurirati Tesli. Nije riječ o novom automobilu, već o novoj generaciji postojećeg modela - Seal EV. Iz BYD-a kažu kako je ova limuzina istinsko remek-djelo, a na tržištu konkurira Teslinom popularnom Modelu 3. Nova generacija, Seal 2025, među inim, dolazi i s LiDAR-om, odnosno posebnim radarom koji bi trebao omogućiti napredne opcije asistenta u vožnji. To, naravno, ne znači da će novi Seal imati mogućnost autonomne vožnje, no tehnologija bi svakako trebala znatno pomoći vozaču tijekom vožnje, javlja Zimo.

Ovaj automobil dimenzijama je sličan Modelu 3 (dug je 4,8 metara, širok, 1,875 m i visok 1,46 m). Novi Seal EV bit će dostupan s dvije baterijske opcije (61,44 kWh i 80,64 kWh) te će njegov doseg iznositi 510, odnosno 650 km. Za usporedbu, najjača verzija Teslina Modela 3 ima doseg veći od 700 km.

Kao i uvijek kada su kineska vozila u pitanju, važan faktor njihova uspjeha bit će cijena. Iz BYD-a još nisu objavili službene cijene za novu verziju Seala, no mediji nagađaju kako će ona na kineskom tržištu iznositi oko 25 tisuća dolara. Početna cijena Teslina Modela 3 na ovom tržištu iznosi više od 32 tisuće dolara. Službeno lansiranje ovog modela najavljeno je za sljedeći tjedan, kada bi mogli saznati i njegovu cijenu, a nije teško zaključiti kako bi ovaj automobil mogao privući veliki interes kupaca električnih vozila.

 

Kopirati
Drag cursor here to close