2445 kg

Novi BMW M5: Plug-in hybrid s rekordnom snagom

Limuzinska verzija će u Njemačkoj koštati od 144.000 eura, dok će karavan biti 2000 eura skuplji.
AutoMoto / Flash | 02. 07. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BMW je predstavio novi M5, sada kao plug-in hibrid, što donosi rekordnu snagu od 727 KS i maksimalni okretni moment od 1000 Nm.

Glavna vijest je da je ovaj model prihvatio elektrifikaciju, zadržavajući 4,4-litreni V8 motor koji razvija 577 KS između 5.600 i 6.500 okretaja u minuti, dok električni motor dodaje 194 KS i 281 Nm okretnog momenta.

Nažalost, dodatak hibridnog sustava značajno povećava masu automobila, koja sada iznosi 2445 kg, što je povećanje od gotovo pola tone u usporedbi s prethodnim modelom.

Unatoč povećanju snage, dodatna masa čini novi M5 sporijim u ubrzanjima u odnosu na svog prethodnika. Novi model ubrzava do 100 km/h za 3,5 sekundi, dok je prošli M5 Competition to radio za 3,3 sekunde, a M5 CS za samo 3,0 sekundi. Iako je maksimalna brzina ostala nepromijenjena, ograničena na 250 km/h ili 305 km/h s M Driver’s paketom, povećana masa utječe na vozne performanse.

BMW je također predstavio novi sustav “Boost Control”, koji omogućava pogonskom sustavu da se automatski postavi na svoje najjače postavke kada se lijeva poluga za mjenjač povuče i nastavi držati, pružajući trenutnu maksimalnu snagu. Novi M5 zadržava pogon na sve kotače, ali omogućava vozačima da odaberu postavku pretežno stražnjeg pogona ili potpuno isključe prednji pogon, omogućujući driftanje. Aktivni M diferencijal upravlja raspodjelom snage između lijevog i desnog stražnjeg kotača, ovisno o uvjetima vožnje.

Unutrašnjost novog M5 je luksuzna i tehnološki napredna. Automobil nudi opcijska M Multifunction sjedala koja kombiniraju udobnost na dugim putovanjima s podrškom za sportski stil vožnje. Unutrašnjost uključuje novi dizajn upravljača, ambijentalnu rasvjetu specifičnu za M5, standardni Bowers & Wilkins Surround Sound System, heads-up zaslon i Sky Lounge panoramski krov. Opcija karbonskog krova smanjuje masu automobila za 30 kilograma.

Foto: PR / 2025 BMW M5

Infotainment sustav koristi BMW-ov operativni sustav 8.5 s minimalnim brojem fizičkih tipki. "Zakrivljeni zaslon" sastoji se od 12,3-inčnog zaslona za instrumente i većeg 14,9-inčnog dodirnog zaslona, s grafikom specifičnom za M5. Novi BMW M5 će uživo biti prikazan na Festivalu brzine u Goodwoodu sljedećeg mjeseca, kada također započinje i proizvodnja. Limuzinska verzija će u Njemačkoj koštati od 144.000 eura, dok će karavan biti 2000 eura skuplji.

Šef BMW-a M, Frank van Meel, u intervjuu za Top Gear objasnio je odluku o korištenju plug-in hibridnog sustava umjesto jednostavnijeg hibridnog sustava. Van Meel je istaknuo da plug-in hibridni sustav donosi veće prednosti elektrifikacije, uključujući kontinuiranu isporuku električne snage i energije, što omogućava dodatnih 200 KS i električni doseg. Iako sustav dodaje 400 kg težine, van Meel je naglasio da je to mnogo veći korak naprijed u performansama i učinkovitosti.

Kopirati
Drag cursor here to close