Kampanja

Stop alkoholu na točkovima

AutoMoto / Flash | 16. 12. 2014. u 15:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podaci policije RS-a pokazuju da je svaki šesti vozač koji je izazvao prometnu nezgodu bio pod uticajem alkohola, dok je svaki drugi vozač u nesreći sa smrtnim posljedicama vozio pod uticajem alkohola.

Na ove cifre danas je upozorio direktor Agencije za sigurnost prometa RS-a Milija Radović na početku kampanje 'Stop alkoholu na točkovima', čiji je osnovni cilj da ukaže na negativne posljedice vožnje pod uticajem alkohola.

"Poseban problem predstavljaju mladi i neiskusni vozači, a statistika kaže da je sve više prometnih nezgoda u kojima oni sudjeluju. Želimo ohrabriti mlade ljude, ako uvečer izlaze u provod, da jedan od njih koji će voziti ne pije alkohol, jer, u protivnom, slavlje i praznici se pretvore u tragediju", podvukao je Radović.

Naglasio je da alkohol na više načina negativno utiče na vozača, slabi njegove funkcije, a vozač dobija nerealno samopouzdanje. U RS-u je za 11 mjeseci ove godine registrirano 7.766 prometnih nezgoda. Od tog broja, 1.098 nezgoda su prouzrokovali vozači koji su bili pod uticajem alkohola.

Načelnik Jedinice za poslove sigurnosti prometa MUPRS-a Goran Šmitran naveo je da je od srpnja, zaključno s 15. prosincem, oko 800 osoba lišeno slobode zbog činjenja prekršaja u prometu pod uticajem alkohola.

Kampanja 'Stop alkoholu na točkovima' provodi se na teritoriji cijele RS i trajat će do 15. siječnja, a podržali su je Ministarstvo prometa i veza, MUPRS, Grad Banja Luka, Agencija za sigurnost prometa, Inspektorat i Auto-moto savez RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close