Šta raditi?

Zatvaranje tvornice: Proizveden posljednji Ford Galaxy u Genku

AutoMoto / Flash | 29. 12. 2014. u 11:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa proizvodnjih traka pogona u belgijskom Genku sišao je posljednji automobil prije službenog zatvaranja ove tvornice. Ford je još 2012. godine priopćio da će zbog smanjenja troškova i reorganizacije poslovanja u Europi zatvoriti tvornicu u Genku.

Do okončanja proizvodnje došlo je krajem prosinca 2014., pošto je u belgijskom gradu napravljen posljednji Ford Galaxy. Za pola stoljeća proizvedeno je oko 14 milijuna vozila, a posljednjih godina u tom pogonu su se pored modela Galaxy izrađivali i Mondeo i S-MAX.

U tvornici je bilo zaposleno 4.000 radnika, ali procjenjuje se da će zbog gašenja proizvodnje biti ugroženo znatno više radnih mjesta u regiji. Studija koju je objavio belgijsko sveučilište u Haseltu pokazuje da će bez posla ostati i do 11.800 radnika čiji posao je bio povezan sa izradom Fordovih automobila u Genku.

U međuvremenu, proizvodnja novih modela preseljena je u Španjolsku, u Valenciu, gdje se sklapa i najnovija generacija Forda Mondeo. Posljednji napravljeni automobil, na kome su se potpisali radnici tvornice, bit će prodat a novac će ići u dobrotvorne svrhe, prenosi B92.

"Sve ovo za nas je još uvijek nestvarno", kaže 60-godišnji Rudi Beys koji je bio zaposlen u Fordovoj tvornici. "Mislim da će otrježnjenje stići tek poslije praznika", objašnjava Beys i dodaje da ne zna šta će raditi u budućnosti.

Nakon završetka posljednje smjene, radnici su otišli kućama, a Ford je zadržao njih nekoliko stotina da u narednim mjesecima pomognu oko demontaže tvorničke opreme. U Belgiji trenutno postoje još dva postrojenja u kojima se proizvode automobili - Audijevo u Briselu i kompanije Volvo Cars u Gentu.

Kopirati
Drag cursor here to close