Prži

Amazonski pojas zahvatila jedna od najtežih suša

Povijesno gledano, najsušniji mjeseci su kolovoz i rujan, kada su požari na vrhuncu.
Gospodarstvo / Ekologija | 03. 08. 2024. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazonski pojas suočava se s jednom od najtežih suša, jer su vodostaji mnogih rijeka uveliko na kritično niskim razinama, što je navelo vlade da predvide izvanredne mjere za rješavanje problema.

"Bazen se suočava s jednom od najtežih suša u posljednjih nekoliko godina. U nekoliko rijeka u jugozapadnom Amazonu razine vode su najniže koje su zabilježene za ovo doba godine. Do sada su najviše pogođene Bolivija, Peru i Brazil", navodi se izvještaju kojeg je izdala Organizacija sporazuma o suradnji Amazona, čiji su članovi Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru, Surinam i Venezuela, prenosi AP.

Povijesno gledano, najsušniji mjeseci su kolovoz i rujan, kada su požari na vrhuncu, dodaje se u izvještaju.

Brazilska federalna agencija za vodu u ponedjeljak je objavila nestašicu vode u dva velika sliva, Madeiri i Purusu, koji pokrivaju područje skoro veličine Meksika.

Sljedećeg dana, brazilska država Akre proglasila je izvanredno stanje zbog predstojeće nestašice vode, a isto su učinile i još neke države.

Ti koraci poduzeti su više od dva mjeseca ranije nego što je to bio slučaj prošle godine, kada je veći dio bazena Amazona pretrpio najgoru sušu u povijesti, ubivši desetine riječnih delfina i izolirajući tisuće ljudi koji su zavisili od vodenog transporta.

Pored suša, velika briga su požari.

Od siječnja do kraja srpnja bilo je oko 25.000 požara, što je najveći broj u ovom razdoblju godine u skoro dva desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close