Pravilno odlaganje otpada

Ekološki projekt u Čapljini: Udruga Močvara recikliranjem izrađuje unikatne suvenire

Na ovaj način, Udruga ''Močvara'' želi potaknuti mlade i umirovljenike da aktivno sudjeluju na radionicama izrade kreativnih recikliranih suvenira
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 07. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga prijatelja prirode "Močvara" iz Čapljine započela je s implementacijom projekta ''Recikliranjem do ekološke osviještenosti i prepoznatljivih unikatnih suvenira'', koji je podržan kroz Program regionalnih grantova Telemach fondacije za 2024. godinu. Do kraja studenog Udruga ''Močvara'' će educirati stanovništvo o važnosti očuvanja okoliša, pravilnom odlaganju otpada kao i recikliranju. Recikliranjem se sporije troše prirodni resursi koji će trebati budućim generacijama.

Kreativnim iskorištavanjem otpada, korištenjem prirodnih materijala te edukacijama razvija se samosvjesno i odgovorno ponašanje društva.

Reciklirani suveniri

Na ovaj način, Udruga ''Močvara'' želi potaknuti mlade i umirovljenike da aktivno sudjeluju na radionicama izrade kreativnih recikliranih suvenira i akciji čišćenja gradske rive uz rijeku Neretvu, kako bi svi pridonijeli stvaranju zdravije životne sredine te kvalitetnije koristili slobodno vrijeme. Edukacija pod nazivom "Zaštita okoliša i njezine dobrobiti" održana je u OŠ Vladimira Pavlovića Čapljina (i u njoj je sudjelovalo preko 200 djece.

Tom prilikom naučili su kako pravilno razvrstavati otpad i kako reciklirati, a mališani su imali priliku vidjeti i kako izgledaju korisni predmeti napravljeni preradom otpada.

  / Udruga Močvara

U narednoj fazi projekta bit će organizirana akcija čišćenja gradske rive te kreativne radionice za izradu unikatnih recikliranih suvenira u suradnji s učenicima i djelatnicima Osnovne škole Vladimira Pavlovića, umirovljenicima te članovima Udruge „Močvara“.

Održivi trend zaštite

Glavni ciljevi ovog projekta su stvaranje održivog trenda zaštite i očuvanja okoliša i prirodnih dobara, te usmjeravanje slobodnog vremena djece i umirovljenika prema produktivnom i kreativnom stvaralaštvu u kojem će se osjećati ugodno te tako doprinijeti očuvanju okoliša i razvoju turističke ponude.

Program regionalnih grantova Telemach fondacije usmjeren je na financijsku i mentorsku podršku neprofitnim organizacijama iz malih lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, pružajući im priliku da ostvare održive rezultate i poboljšaju kvalitete života lokalnog stanovništva u oblastima edukacije i zaštite okoliša. U okviru ove jedinstvene inicijative od 2022. godine, kroz dva poziva, podržana su 23 udruženja, s ukupnim dodijeljenim sredstvima od 108.803,74 KM. Ukupan budžet Programa regionalnih grantova za 2024. godinu iznosi 61.668 KM i podijeljen je na 13 novih projekata, među kojima je i projekt ''Recikliranjem do ekološke osviještenosti i prepoznatljivih suvenira'' Udruge prijatelja prirode ''Močvara'' Čapljina.

Maksimalan iznos grant sredstava po projektu je 5.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close