Bujične poplave

Ekolozi upozoravaju na kamenolom kao mogući uzrok iznenadnog vodnog vala

Materijalna šteta je nemjerljiva, a mnogi stanovnici i udruge smatraju da su određeni faktori, poput blizine kamenoloma u Donjoj Jablanici, doprinijeli pogoršanju situacije.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 10. 2024. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini su se dogodile katastrofalne poplave koje su rezultirale smrću najmanje 21 osobe, dok se za 16 osoba još traga.

Materijalna šteta je nemjerljiva, a mnogi stanovnici i udruge smatraju da su određeni faktori, poput blizine kamenoloma u Donjoj Jablanici, doprinijeli pogoršanju situacije.

Kamenolom i njegova uloga

Udruga Eko Akcija upozorila je na moguće posljedice rada kamenoloma, koji se nalazi blizu Donje Jablanice. Stanovnici tvrde da je kamenolom bio faktor koji je povećao broj žrtava i razmjere štete. Nakon obilnih kiša, odroni su se sručili s područja kamenoloma prema naselju, zatrpavajući brojne objekte. Dodatno, radovi u kamenolomu su narušili kvalitetu tla, što je dodatno pogoršalo situaciju. Stanovnici su naveli da kamenolom možda ne posjeduje sve potrebne dozvole za rad, što ukazuje na nedostatak regulative u ovoj oblasti.

Uloga klimatskih promjena: Dekan Drešković

Profesor Nusret Drešković, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, govorio je za Klix o uzrocima poplava, ističući kombinaciju prirodnih i ljudskih faktora. Prema njemu, klimatske promjene direktno utječu na BiH, uzrokujući ekstremne vremenske uvjete, uključujući nestabilnost u režimu padalina.

Drešković naglašava da se očekuje još negativnijih promjena u budućnosti. Kritizirao je nedostatak urbanističkog planiranja koje bi moglo ublažiti posljedice prirodnih katastrofa, ističući kako političari često ignoriraju znanstvene savjete i preporuke.

Hidrolog Ognjen Bonacci i realnost obrane od poplava

Profesor emeritus Ognjen Bonacci, hidrolog sa Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, također je za Jutarnji list komentirao situaciju.

On je naveo da je za poplave odgovorno više faktora, uključujući intenzivne padaline u kratkom vremenskom periodu. Naglasio je da od bujičnih poplava, poput onih koje su pogodile BiH, praktički ne postoji efikasna obrana.

Bonacci je dodao da se s vremenom očekuje povećanje učestalosti ovakvih poplava, zbog ljudskog naseljavanja u blizini vodotoka. Smatra da je ključno pravovremeno obavijestiti stanovništvo o mogućim poplavama, iako priznaje da je to lakše reći nego učiniti.

Kopirati
Drag cursor here to close