Šire se neugodni mirisi

I ovo ljeto je niska razina Mostarskog jezera

Vodostaj uzvodno od HE Mostar je na jako niskoj razini u zadnjih, skoro, mjesec dana, a ima tendenciju snižavanja.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 08. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niska razina vode na akumulaciji Mostarskog jezera izazvala je brojne reakcije stanovnika prigradskih naselja Raštani, Vojno, Vrapčići i Potoci.

Vodostaj uzvodno od HE Mostar je na jako niskoj razini u zadnjih, skoro, mjesec dana, a ima tendenciju snižavanja. Fotografije su nastale u nedjelju 13. kolovoza, a danas je vodostaj niži.

Iako je i vodostaj ranijih godina znao biti niži, ovako nizak vodostaj već duže vrijeme izazvao je neugodne mirise.

Prijašnjih godina ribari su upozoravali na velike oscilacije vodostaja jezera, koje može izazvati probleme, koji su posebno istaknuti za vrijeme mrijesta šarana. Šaran je riba koja ostavlja ikru na trskama i po vrhu vode, a kako voda često oscilira, ikra ostane suha.

U ovakvim uvjetima, ranije su govorili ribari, teško da odrasle ribe ostanu na suhom, možda neke, ali ne u tolikoj mjeri.

EPHZHB je 2023. godine, prilikom još nižeg vodostaja od trenutnog, rekla kako proizvodni pogoni u vlasništvu J.P. Elektroprivreda HZHB pa tako i HE Mostar radi sukladno propisanim zakonskim aktima.

''U ljetnim mjesecima, u cilju očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, propisano je minimalno ispuštanje vode iz akumulacije HE Mostar kroz agregate u iznosu od 50 m3/s. Također je propisano da dotok u HE Mostar odnosno ispuštanje uzvodnih hidroelektrana ne smije biti manje od 50 m3/s. Na dnevnom nivou razina vode u akumulacijskom jezeru HE Mostar oscilira do 1 metar što je normalno za ljetne mjesece i rad hidroelektrana na rijeci Neretvi u cilju očuvanja biološkog minimuma nizvodno od HE Mostar u iznosu od 50 m3/s'', raniji je odgovor iz EPHZHB.

Kopirati
Drag cursor here to close