Plica

Još jedan vapaj - traži se od ministra zaustavljanje još jedne minihidroelektrane

UG 'Ne damo Plivu i Janj' traži od resornog ministarstva da zaustavi gradnju MHE na Plivi
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 09. 2024. u 15:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja građana "Ne damo Plivu i Janj“ iz Šipova danas su od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologije RS zatražili da se ne odobri ekološka dozvola za gradnju MHE „Jovići“ na Plivi.

Istovremeno su od Vlade RS zatražili da ponište rješenje kojim se dio rijeke Pliva, u dijelu na kojem je predviđena gradnja MHE, izuzet od zaštićenog prirodnog područja.

''Dajemo im rok od 14 dana. Ako budu protiv volje naroda koji se i kroz peticiju izjasnio, organizirat ćemo velike prosvjede'', njihova je poruka.

Potpisana peticija

Draženko Prole, predsjednik Incijativnog odbora "Ne damo Plivu i Janj“, podsjetio je da je više od 2.000 građana Šipova potpisalo peticiju protiv gradnje MHE.

''Na naše inzistiranje je održana i sjednica Skupštine općine 3. rujna na kojoj je donesen zaključak protiv izdavanja ekološke dozvole'', naveo je Prole.

On tvrdi da su građani Šipova za ovu namjeru saznali "slučajno na oglasnoj tabli općine“.

''Vidjeli smo obavještenje o zahtjevu za izdavanje ekološke dozvole investitoru. Tek onda smo saznali da je Ministarstvo prosvjete i kulture odobrilo da se u korist investitora izuzme dio zaštićenog područja rijeke Plive, te da je Ministarstvo ekologije odobrilo da investitor ne mora da radi Studiju o procjeni utjecaja na životnu sredinu'', objasnio je Prole.

Rok od 14 dana

To je, kako je naglasio, bio okidač da se građani organiziraju i krenu u borbu protiv planirane gradnje koja, kako je rekao, donosi korist isključivo pojedincu, a uništava se klima i turizam u Šipovu koji je u zamahu.

Milan Plavšić iz ovog udruženja podsjetio je da je na Plivi već izgrađena jedna hidrocentrala.

''Ovaj put to nećemo dozvoliti. Dajemo rok od 14 dana da ponište sramno rješenje po kojem investitor ne treba da radi Studiju o procjeni utjecaja na životnu sredinu'', naglasio je Plavšić.

Član ovog udruženja Dragoljub Vujković izjavio je da bi gradnjom MHE na Plivi došlo do iseljavanja građana.

''Poručujem da ćemo svojim životima braniti Plivu. Mi nemamo drugo mjesto za život. Onima koji ne vole Šipovo neka se pokupe i dalek im put bio'', zaključio je Vujković.

U dokumentaciji Komisije za koncesije RS navodi se da koncesiju za izgradnju MHE „Jovići“ na rijeci Pliva ima poduzeće ''Prirodna energija'' d.o.o. Zapravo, koncesiju je još 16. veljače 2006. godine dobilo poduzeće 'Duga' d.o.o. Kneževo, sa kojeg je prenesena koncesija na 'Prirodna energija' iz Šipova kroz koje i potiče rijeka Pliva.

Tko ima energiju ima sve

Koncesija je dana na 30 godina.

U Izvještaju o radu Komisije za koncesije za prošlu godinu se navodi da je ovaj projekt u zastoju.

''Prema informaciji Ministarstva, u 2023. godini su započete aktivnosti oko produženja rokova za izgradnju MHE po fazama, dobiveni su lokacijski uvjeti, završen postupak eksproprijacije. Međutim, još uvijek postoje problemi u realizaciji - navodi Komisija za koncesije ne precizirajući koji su to problemi.

U kontekstu gradnje malih hidroelektrana na teritoriji općine Šipova ostala je antologijska izjava načelnika ove općine Milana Kovača od prije dvije godine. - '''Onaj tko bude imao energiju imat će sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bez veze i nitko od njih koristi nema'', rekao je Kovač.

Smatra da ''hidrogradnja može izazvati samo neosnovano negodovanje kod građana jer će rijeke ostati i ona nikuda neće otići".

Kopirati
Drag cursor here to close