Opasnost projekta Gornji Horizonti

Ministrica Pozder u Opuzenu: Moramo biti saveznici Neretvi

Na ilirskom jeziku Nera-Etwa znači Božanska (voda) rijeka i ona od postanka spaja ljude na ovim prostorima.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 09. 2024. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u Opuzenu gdje se sastala s gradonačelnikom Ivanom Matagom i direktoricom Turističke zajednice Opuzena Magdalenom Krvavac.

Pozder je posjetila i ušće Neretve, a razgovaralo se o zaštiti i turističkom potencijalu ove rijeke.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma priopćeno je da je sastanak inicirao gradonačelnik Mataga s obzirom na zabrinutost na mogući utjecaj izgradnje hidrocentrala u sklopu projekta Gornji horizonti na tok Neretve i okoline.

''Na ilirskom jeziku Nera-Etwa znači Božanska (voda) rijeka i ona od postanka spaja ljude na ovim prostorima. Nažalost, prema toj vodi nismo uvijek baš dobronamjerni, pa sastanak s ljudima iz Opuzena ide u smjeru ukazivanja na zaštitu toka Neretve imajući na umu da entitet Republika Srpska radi na projektu Gornji horizonti, ali i hidroelektrane Ulog. Hrvatska nam treba biti partner u alarmiranju javnosti, ali i pozivu da se poštuju međunarodne konvencije koje su važne za zaštitu voda, te je stoga važan i glas iz Opuzena, od ljudi i institucija koji se ova problematika direktno tiče. Vjerujem da zajednički možemo unaprijediti i turističku suradnju i da nam u tome Neretva može biti saveznica'', izjavila je Pozder.

Iz Ministarstva navode da je tokom posjete ornitološko-ihtiološkom rezervatu ''Ušće Neretve'', koji spaja močvarni i morski krajolik na ušću Neretve, gradonačelnik Mataga ukazao da se među pet Ramsarskih mjesta u Hrvatskoj nalazi i Delta Neretve, te bi smanjene vodotoka dovelo do salinizacije rijeke, odnosno prodiranja morske vode u riječno korito što bi ugrozilo floru i faunu čitavog područja.

''U razgovoru s direktoricom Krvavac razmijenili smo ideje kako bi jug naše države što efikasnije iskoristio svoje turističke potencijale. Počitelj, Hutovo blato, Trebižat, Mogorjelo i brojni drugi sadržaji, sve je to nadomak ušća Neretve i ta turistička priča je kompatibilna za zajedničke projekte koji se baziraju na održivom razvoju, a svima mogu donijeti dodatnu vrijednost'' zaključila je ministrica Pozder, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close