Kontrola

Znanstvenici se prvi put popeli na najstarije stablo na Zemlji

Istraživači su se popeli na masivno stablo pomoću užadi kako bi izvršili inspekciju, tražeći znakove zaraze sekvoje potkornjakom.
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 05. 2024. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici i istraživači iz Ancient Forest Society i Giant Sequoia Land Coalition prvi su se put popeli na najveće živo stablo na planetu, kultno stablo sekvoje General Sherman od 85 metara u Nacionalnom parku Sequoia u Kaliforniji.

Istraživači su se popeli na masivno stablo pomoću užadi kako bi izvršili inspekciju, tražeći znakove zaraze sekvoje potkornjakom, prenosi Hina.

Agenciji za upravljanje resursima okruga Tulare rekla je da je do 20% stabala sekvoje u svijetu izgubljeno u posljednje četiri godine zbog 'ekstremnih utjecaja klimatskih promjena'. Liga Save The Redwoods izjavila je da je 40 zrelih stabala divovske sekvoje izgubljeno zbog potkornjaka od 2015. godine.

Kornjaši su zabilježeni u blizini masivnih stabala od 1920. godine, ali znanstvenici vjeruju da su promjene poput jake suše i viših temperatura oslabile otpornost drveća.

Istraživači su se popeli u gornju krošnju Generala Shermana kako bi obavili inspekciju, a rezultati su pokazali minimalnu aktivnost buba i smatra se da je stablo dobrog zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close