standby

Atoyan: Spremni smo pomoći!

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2015. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ruben Atoyan izjavio je u razgovoru za "Avaz" da trenutni status pregovora o standby aranžmanu ovisi o bh. vlastima. Ovo je Atoyanov prvi istup u medijima nakon obavljenih pregovora s vlastima naše države u vezi s novim kreditnim aranžmanom, kojim se, pak, ovdašnji političari i ne nadaju.

''Vlastima je bilo potrebno više vremena da pripreme detalje u pogledu politika za nekoliko oblasti, uključujući mjere za unapređivanje funkcioniranja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređivanje poslovnog okruženja. Misija će nastaviti razgovore s vlastima u narednim danima i spremna je pružiti pomoć vlastima u ovim naporima'', kaže Atoyan.

Aktualnu fiskalnu i ekonomsku situaciju, pogotovo u Federaciji, ne opisuje nimalo dobrom.

''BiH u znatnoj mjeri zaostaje za susjedima u pogledu približavanja prihoda nivou u naprednim europskim ekonomijama, jer prosječni prihodi po stanovniku iznose samo oko četvrtine prosječnog prihoda u razvijenim europskim ekonomijama. Bez snažnog podstreka reformama, u ovoj situaciji nije moguće ostvariti značajniju promjenu. Ovo je posebno važno s obzirom na to da izgledi za rast i dalje podliježu znatnim faktorima rizika'', kaže Atoyan.

Naglašava da politički rizici i dalje znatno utječu na prognozu o tome što i kako dalje, "jer je rizik neprovođenja politika značajan s obzirom na složeno političko uređenje". Na naš upit što ako u konačnici ne bude MMF-ovog kredita, Atoyan kaže da će entitet u tom slučaju trebati smanjiti rashodovni okvir, povećati porezne prihode ili iznaći alternativne izvore financiranja.

''Mišljenja sam da fokus javnosti treba biti usmjeren na srednjoročne potrebe za financiranjem BiH, koje, usprkos napretku koji je ostvaren na polju fiskalne konsolidacije tijekom standby aranžmana, ipak ostaju znatne'', zaključio je Atoyan. On ističe da usporedba BiH s Grčkom nije primjerena "s obzirom na to da su izazovi s kojima se suočavaju ove dvije zemlje potpuno različiti".

''Mandat međunarodnih financijskih institucija, uključujući i MMF, jeste podržati vlasti u kreiranju i provođenju reformi kako putem tehničke ekspertize tako i, ako je potrebno, pružanjem financijske podrške. Mi smo spremni podržati snažne politike, ali u isto vrijeme imamo i mandat nemilosrdnog pripovjedača istine koji je spreman progovoriti i onda kada su politike vlada neadekvatne'', kaže Atoyan.

Kazao je da podržavaju reformsku agendu vlasti, koja je pripremljena uz pomoć Europske unije.

''Očekujemo skoro finaliziranje agende i spremni smo podržati provođenje ekonomskih politika navedenih u agendi s novim financijskim aranžmanom i tehničkom pomoći ', ističe Atoyan, prenosi "Dnevni avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close