Pomak

Carina: Prvi zviždač protiv korupcije vraćen na posao

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dvogodišnje suspenzije zbog prijave korupcije, prije šest dana na posao je vraćen prvi zviždač - radnik carinske službe. Status zaštićenog zviždača, odnosno osobe koja je prijavilla korupciju u državnoj instituciji, dobio je prošle godine.

Alternativna televizija objavila je kako je ovo prvi put u BiH da je novi zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju proveden i to po nalogu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

''Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je utvrdila kako je u ovom slučaju učinjena štetna radnja prema službeniku Uuprave za neizravno oporezivanje te smo donijeli instrukciju o vraćanju zaštićenog prijavitelja korupcije na radno mjesto do okončanja svih sudskih i upravnih postupaka'', rečeno je iz Agencije.

Instrukcija je donesena u suradnji s ministarstvom pravde BiH, a mogla bi biti pozitivan primjer za sve građane BiH.

No, zakon se ne odnosi na sve građane, već samo za zaposlene u državnim institucijama. Što predstavlja ogroman problem, ističu iz Transparency Internationala.

''Ne postoji zakonski okvir koji će adekvatno zaštiti svakoga tko se usudi prijaviti određene nepravilnosti u slučaju korupcije bez obzira radi li se o zaposlenom u institucijama ili generalno građanima'', rekla je Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala.

Alternativna televizija podsjeća kako trenutni zakon BiH o zaštiti šaptača, obuhvaća približno 24.000 radnika u 80 državnih institucija.

Do sada je primljeno sedam zahtjeva za status zviždača, od kojih je pet odbačeno. Za jednog šaptača je dokazano da nema osnove za zaštitu, a samo u slučaju carinskog radnika zakon je proveden do kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close