Nema novca ima smeća

Dokazi o zabrani čišćenja ulica i održavanju zelenila grada Mostara

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2012. u 21:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što smo danas objavili svojevrsni demanti Gradske uprave Mostara o zabranama održavanja zelenila i pometanja ulica (javne prometne površine), na mail smo dobili dokaz u obliku dvije obavijesti kojima se jasno poručuje da je potrebno obustaviti sve radove na održavanju zelenila (1) odnosno prilagode nastaloj situaciji (da nema novca da se radovi plate) (2).

U mailu koji nam je uputio čitatelj navodi se kako je Omer Pajić, načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara naložio komunalnim poduzećima ''… obustavite sve radove na održavanju zelenila. Pismenim nalogom Službe za komunalne poslove i okoliš odobrit će se radovi na saniranju posljedica nevremena i izvršenje hitnih radova po inspekcijskim rješenjima (ukoliko postoji opasnost za sigurnost građana)''.

U Nalogu se isto navodi kako drugi radovi, ukoliko budu rađeni mimo naloga Službe za komunalne poslove neće biti ovjereni, niti plaćeni.

Nedavno usvojenim rebalansom proračuna za 2012. godinu, koje je izglasalo Gradsko vijeće, sredstva za ZKP (Zajedničku komunalnu potrošnju ) su drastično smanjena, pa novca za održavanje zelenih površina – nema.

U drugoj obavijesti se na isti način zabranjuje rad na javnim i prometnim površinama jer su, obzirom na smanjivanje rebalansom, sredstva za ZKP skoro u cijelosti potrošena u prvih 6 mjeseci 2012.

Obzirom da građani nemaju naviku odlagati smeće i otpad isključivo u kante, nego ga bacaju po ulici, bez svakodnevnog pometanja, koje je do sada bilo praksa – vrlo skoro Mostar će postati ruglo. Osim smeća, dolaskom jeseni, na ulice sa krošanja svakodnevno padne velika količina lišća koje je kad se skvasi iznimno klizavo.

Ovom nečuvenom odlukom grad je ''osuđen'' na prljavštinu i zarazu u mjesecima koji dolaze, pošto će se do formiranja novog Vijeća i donošenja proračuna za 2013., obzirom da još nisu ni zakazani izbori, morati dugo čekati, navodi čitatelj u mailu koji smo dobili na našu adresu.

Kopirati
Drag cursor here to close