Nikada teže

Dolaze bolji dani za metalce

Gospodarstvo / Flash | 15. 11. 2012. u 14:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Položaj radnika u metalsko- prerađivačkoj industriji izuzetno je težak i Sindikat metalaca BiH poduzet će sve što je u njegovoj mogućnosti da bi poboljšao položaj tih radnika. Za to imamo dovoljno snage i znanja, istaknuo je danas u Sarajevu predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić, na konferenciji održanoj povodom obilježavanja 15. studenog, Dana metalaca BiH.

Da bi se poboljšao položaj radnika, Sindikat metalaca otvorio je pregovore s Federalnom vladom, od koje očekuju pomoć u svakom pogledu, rečeno je.

Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj slaže se da je veoma teška situacija u metalsko-prerađivačkoj industriji.

"Nakupilo se problema iz proteklih godina, ali ima i napretka, pogotovo u sektoru namjenske industrije. Vlada je tu da zajedno sa sindikatom i radnicima riješi probleme. Tu su tri važna zakona - Izmjene Zakona o privrednim društvima, zakon o carinskoj konsolidaciji i zakon o upravljanju državnim kapitalom. Mislim da imamo podršku radnika, ali su problemi toliko nagomilani i treba vremena da ih riješimo", izjavio je ministar Trhulj.

Koordinator za namjensku industriju FBiH Bajro Melez nada se većem izvozu namjenske industrije. Novi ugovori stalno pristižu i potpisuju se i kaže da je to siguran znak da dolaze bolji dani za metalce, jer oni uglavnom rade za namjensku industriju.

Kopirati
Drag cursor here to close