Analiza Admiral Marketsa

Dolazi li do privremenog slabljenja dolara?

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2015. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku prošlog tjedna američki dolar je nakon dugog razdoblja neprestanog jačanja, napokon počeo slabiti te u odnosu na euro izgubio više od 3% vrijednosti. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/USD iznosi 1,0800.

Uzrok nagle promjene trenda je govor Janet Yellen, čelnice američke središnje banke koja je u četvrtak izjavila da ne planira žuriti s podizanjem kamatnih stopa jer je stopa inflacije i dalje niska, na temelju čega su mnogi ulagači odlučili prodati dolare jer više nisu uvjereni u daljnje jačanje. Izjavila je i da je jedan od uzroka niže stope inflacije jak dolar, što su mnogi protumačili kao blago upozorenje da nastavak jačanja dolara postaje problem središnjoj banci.

Dolar je oslabio i u odnosu na ostale valute, no u nešto manjoj mjeri nego u odnosu na euro. Američke dionice su na temelju komentara iz središnje banke nastavile rast (3% u prošlom tjednu) te podigle vrijednost SP500 indeksa na 2105,00 bodova, što je samo 0,5% ispod rekordno visoke vrijednosti dosegnute u veljači.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta važnih događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima. Najvažniji među njima su objave podataka o inflaciji u Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Kini.

Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close