20. i 21. svibnja

Ekonomski forum jugoistočne Europe u Kongresu SAD

Na Forumu će biti i potpisan protokol o suradnji sa SAD-om u oblasti turizma od strane predstavnika privrednih komora svih zemalja zapadnog Balkana
Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2024. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transatlantska mreža lidera i Europski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona su organizatori Ekonomskog foruma jugoistočne Europe koji se održava u američkom Kongresu u ponedjeljak, 20. svibnja i utorak, 21. svibnja, javlja izvjestilac Fene.

Forum okuplja vladine dužnosnike, poslovne lidere i stručnjake kako bi razgovarali o načinima za unaprjeđenje regionalne i transatlantske suradnje u energetici, bankarstvu i turizmu. Forum se bavi i reformama pravosuđa, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Američka senatorica Jeanne Shaheen te kongresmen John Moolenaar su dali podršku ovom projektu na kojem sudjeluju i predstavnici američke administracije pored predstavnika poslovne zajednice SAD-a.

Na Forumu će biti i potpisan protokol o suradnji sa SAD-om u oblasti turizma od strane predstavnika privrednih komora svih zemalja zapadnog Balkana. Predstavnici gospodarskih komora će govoriti i na uvodnom panelu sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a za trgovinu, Davidom De Falcom kako unaprijediti transatlantsku ali regionalnu saradnju.

Željka Radak-Kukavičić, koordinator projekta ''Jačanje transatlantskih odnosa u oblasti turizma između zemalja zapadnog Balkana i SAD-a'' će u Kongresu elaborirati ovu inicijativu, te se i osvrnuti na nedavno lansiranje projekta baš u Crnoj Gori, promocijom američkog dokumentarnog filma iz produkcije BRAND USA iz Washingtona te uz prisustvo američke veleposlanice Judi Reinke.

Na panelu o neovisnom pravosuđu i borbi protiv korupcije sudjelovat će ministar pravosuđa Crne Gore Andrej Milović te Enisa Adrović, državna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Srđan Blagovčanin, predsjednik Upravnog odbora, Transparency International – BiH, te Analise Burkart iz Transparency International ureda u Washingtonu.

Predstavnici američkih tvrtki tzv. cutting-edge tehnologija iz energetike, Cole Simons iz General Electric Vernova, Kelley Owen iz Verdicela, te Michael Hochberg iz Hecate renewable energy predstavit će najsuvremenija dostignuća iz oblasti hidrogena, te ostalih obnovljivih izvora energetike.

Sahra English, direktorica Citigroupa za odnose sa vladama u svijetu govorit ce na panelu o bankarskim regulacijama uz odvjetnika VP tvrtke, Predraga Miladinovića, te Milana Vićentića člana uprave Alta banke.

Alta Pay grupi ce biti uručena i prigodna plaketa u znak podrške strateškom orijentiranju ove grupacije suradnjom sa poslovnim subjektima iz SAD-a.

Panele moderiraju Ilva Tare i John Jovanović, viši stručni suradnici u Atlantskom vijeću, Ambassador John Craig, viši suradnik u Transatlantskoj mreži lidera, Tanja Dramać Jiries, zamjenica direktora za Europu pri National Endowment for Democracy, Lisa Homel, pomoćnica direktora u Atlantskom vijeću te Rejčel Duran, komercijalni ataše pri Veleposlanstvu SAD u Beogradu.

U sklopu Foruma organizatori priređuju i prijem te gala večeru na kojoj će sudjelovati i američki kongresmen dr. Neal Dunn te zamjenik pomoćnika državnog sekretara američkog Ministarstva finansija Warren Ryan, a gdje će vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika pri State Departmentu Colleen Hyland održati i govor. Predstavnici USAID-a, akademske zajednice, diplomatskog kora, te političkih instituta u Washingtonu će također sudjelovati u radu dvodnevnog Foruma.

Kopirati
Drag cursor here to close