260 radnika će na biro

Fabrika duvana Banja Luka pred nestankom

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2012. u 12:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog izuzetno teškog stanja u kojem se već duže vrijeme nalazi Fabrika duvana Banja Luka sindikat je ponovo pozvao predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića da poduzme mjere da ovo poduzeće ne bi potpuno propalo.

- Fabrika duvana će nestati, a 260 radnika završiti na birou za zapošljavanje ukoliko Vlada RS-a hitno ne reagira, upozorenje je Sindikalnog odbora ove jedine fabrike duvana u RS-u

Ponavljaju i tvrdnju da sadašnji većinski vlasnik, laktaško poduzeće "Antonić trade", nema koncept i viziju da nastavi proizvodnju i sačuva tvornicu i radnike.

U Fabrici proizvodnje gotovo da i nema, više ne postoje i, kako se precizira, domaći brendovi koji su nestali s tržišta RS-a i šire, a odgovornost za to snosi "Antonić trade".

- Pozivamo predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića da svojim autoritetom i funkcijom koju obavlja stupi u kontakt s potencijalnim kupcima koji su zainteresirani za Fabriku duvana, navodi sindikalna organizacija ovog poduzeća.

Treba podsjetiti da se već mjesecima čeka da Vlada Republike Srpske ponudi rješenje za izlaz iz teške financijske dubioze banjalučke Fabrike duvana koja je i u ovoj godini nastavila da gomila gubitke.

Iako je akumulirani gubitak prešao vrijednost ukupnog kapitala, još nije ponuđeno rješenje koje bi spasilo od potpunog propadanja ovo poduzeće koje zapošljava 260 radnika.

Prije nekoliko mjeseci Vlada RS-a je ponovila da se razmatraju dvije opcije - raskid ugovora o prodaji državnog kapitala u tom poduzeću s laktaškim poduzećem "Antonić trade", kao i mogućnosti zajedničkog kapitalnog jačanja Fabrike i osiguranja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

Entitetski premijer Aleksandar Džombić je ranije razgovarao u Banja Luci s predstavnicima ''Bulgartabaka" iz Sofije, koji žele da prošire svoje kapacitete i proizvodnju koja je uglavnom orijentirana na izvoz, ali se još ne zna da li bi eventualno ulagali i u banjalučku Fabriku duvana.

Kopirati
Drag cursor here to close