MIO

Kvesić: Isplata mirovina neće biti ugrožena zbog novih korisnika

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2012. u 13:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) uskoro će da preuzme isplatu primanja za umirovljenike koji su povratnici u FBiH, gdje su mirovine stekli prije 30. travnja 1992. godine, a kojima je dosad mirovinu isplaćivao Fond PIORS.

Rezultat je to nedavnog dogovora entitetskih fondova, a u Federalnom zavodu MIO kažu da u tom procesu nema nekih zadanih rokova.

- Prelazak umirovljenika koji na to imaju pravo odvijat će se temeljem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o MIO, te Pravilniku koji reguliraju uvjete i način ostvarivanja prava. Javni poziv nećemo upućivati. Donošenje Zakona, rasprava i objavljivanje, bili su javni te su se zainteresirani već o tome mogli informirati. Također i učestali medijski napisi dodatno informiraju o procesu, izjavio je Feni Tomislav Kvesić, samostalni stručni suradnik Ureda za odnose s javnošću u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Po njegovim riječima, svaki će korisnik, odnosno onaj koji ispunjava uvjete, odlučiti želi li preći na isplatu mirovine kod FZMIO.

- Svaki slučaj je zaseban i nitko ne može jamčiti hoće li netko ili neće zatražiti prelazak u FZ MIO/PIO. Spominje se brojka od 1.500 osoba kao mogućnost, ali je taj broj, dakako, proizvoljan. U tom kontekstu nemoguće je iznositi procjene o financijskom opterećenju koje će imati Federalni zavod, no, smatramo, iako je svako novo opterećenje donekle problem, da neće biti ugroženi iznosi mirovina koje FZMIO/PIO isplaćuje, istaknuo je Kvesić.

Elektronska razmjena podataka svih korisnika prava, se po Kvesićevim riječima, obavlja i ubuduće će se obavljati, a o procjenama koje se odnose na broj dvostrukih korisnika prava je i u ovom slučaju teško govoriti.

Za sutra je u Mostaru najavljena 6. sjednica Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a osim redovnog usvajanja isplatnog koeficijenta, po kojemu će se obračunati i isplatiti mirovine za listopad, na dnevnom redu, uz ostalo, naći će se i prijedlog Financijskog plana Zavoda za 2013. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close