Vranduk

Građanin ne osjeti da je BiH prva

Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2016. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rujan je mjesec kad izgleda ubiremo plodove jednog višegodišnjeg napora'', rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović tijekom ceremonije otvaranja gradilišta buduće hidroelektrane Vranduk.

Naime, radovi na izgradnji prve poslijeratne Hidroelektrane Vranduk koja je u sistemu Elektroprivrede BiH, počeli su danas svečanim otvorenjem gradilišta. Riječ je, navodi Avaz, o prvoj hidroelektrani koja je u sustavu Elektroprivrede BiH koja će biti izgrađena poslije 40 godina.

Ceremoniji su, osim Izetbegovića, nazočili predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizvić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i mnogi drugi.

Izetbegović je rekao kako je ovo početak velikih projekata i da BiH u 2017. godini očekuju novi veliki radovi i da će se BiH pretvoriti u veliko gradilište.

''Krećemo danas s velikom investicijom Vranduk, a iduće godine s velikim termo blokovima, izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta i magistralnih cesta. Mislim da će se BiH pretvoriti u jedno veliko gradilište iduće godine. U ovom trenutku BiH je prva u regiji po ekonomskim pokazateljima. To običan građanin još uvijek ne osjeti, ali imamo skoro 25.000 novozaposlenih u posljednjih 17 mjeseci. Definitivno idemo u pravom smjeru, da sve stvari treba ubrzati kako bi obični ljudi iduće godine osjetili snagu novog zamaha BiH'', rekao je.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da će HE Vranduk pomoći na podizanju energetskih i ekonomskih parametara BiH.

"Svjesni smo potencijala kojima raspolaže BiH. Ovaj projekt će biti nova kockica u ekonomskom razvoju BiH. Svi parametri su u porastu i govore o ekonomskom razvoju BiH. Izgradnja ovakvih projekata povećat će konkurentnost BiH u regiji", poručio je Zvizdić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je kako je energetska neovisnost od velikog značaja za BiH.

"Naša osnovna strategija jest očuvanje energetske nezavisnosti. Početak radova otvara nove investicijske poslove u BiH", izjavio je Novalić.

Vrijednost ovog projekta, čiji je investitor Elektroprivreda BiH iznosi 57,4 milijuna eura, a predviđeno vrijeme realizacije projekta je 45 mjeseci, dok je predviđeno da HE Vranduk bude puštena u rad u studenom 2019. godine.

Projekt se financira sredstvima JP Elektroprivreda BiH i kreditima Europske investicijske banke EIB i Europske banke za obnovu i razvoj EBRD, a planirani početak proizvodnje iz ovog energentskog objekta je 11. studenog 2019. godine. Ugovorni izvođači radova su kompanije Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – KET, koje će ugovor vrijedan 112,3 milijuna KM realizirati s brojnim domaćim podizvođačima radova.

Tijekom gradnje s ugovornim izvođačima je dogovoren sistem “ključ u ruke”, kojim se obuhvaća izrada projektne dokumentacije, proizvodnja, isporuka i montaža opreme, zatim izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon svih postrojenja. Za JP Elektroprivreda BiH ovo je važan projekt, jer je hidroelektrana Vranduk prvi kapitalni proizvodni objekt koji ova vodeća kompanija u BiH gradi nakon višegodišnje pauze, nakon što je prije 40 godine izgrađena HE Višegrad.

Nova hidroelektrana bit će "protočno postrojenje derivacijskog tipa s više objekata, koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu", imat će branu dužine 115, visine 19 i dužine 115 metara, zatim ulaznu građevinu s dovodnim tunelom, objekt strojarnice, tzv. riblja staza i druge pomoćne objekte, a za njen rad bit će formirana vodena akumulacija dužine oko šest kilometara, u pravcu Zenice, a vrijednost ugovornih radova je 57.402.785 eura.

''HE Vranduk omogućit će poboljšanje performansi elektro-energetskog sustava BiH iz obnovljivih izvora i doprinijeti ispunjavanju uvjeta postavljenog pred BiH o povećanju udjela potrošnje energije sa sadašnjih 34 na ciljanih 40 posto do 2020. godine, a znatno će se, kao obnovljivi izvor energije, smanjiti emisiju CO2 iz elekro-energetskog sustava EPBiH'', istaknuto je na svečanosti početka radova.

Uz realizaciju ovog projekta JP Elektroprivreda BiH će putem "Programa prijateljskog okruženja" financirati i veliki broj projekata iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacijske mreže i sporta u mjesnim zajednicama, koje se nalaze u neposrednoj blizini buduće HE Vranduk.

Kopirati
Drag cursor here to close