Novac za reforme

Grčka ne može prihvatiti posljednju ponudu

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2015. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka ne može prihvatiti posljednji prijedlog po principu "novac u zamjenu za reforme" međunarodnih kreditora, ali je spremna da pregovara o kompromisnom rješenju, izjavio je u petak grčki ministar ekonomije George Stathakis.

Grčka je odgodila ključnu otplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu u petak, dok je premijer Alexis Tsipras zatražio promjene oštrih odredbi koje su postavili međunarodni kreditori u zamjenu za financijsku pomoć.

Stathakis je kazao da Grčka ima dovoljno novca da plati dugove, ali je prihvatila ponudu MMF-a da objedini četiri rate u jednu u lipnju, u jedinstvenu cifru od 1,6 milijardi eura, koju bi otplatila do kraja mjeseca.

''Nadamo se da ćemo što je skorije moguće doći do sporazuma'', izjavio je on za BBC Radio, ali je kazao da Grčka, iako je spremna na kompromise, neće prihvatiti predložene fiskalne reforme za 2015. i 2016. godinu.

''To je zapravo bilo uključeno u njihove prijedloge, a da o tome nije razgovarano za pregovaračkim stolom prošlog mjeseca. Grčka vlada ne može prihvatiti te nove prijedloge'', kazao je.

Upitan je li Grčka spremna napustiti eurozonu, Stathakis je izjavio da njegova stranka Syriza, izabrana na siječanjskim izborima na obećanju da će ukinuti mjere štednje, nema mandat grčkog naroda da to učini.

''Naša vlada ima mandat da zadrži euro i da dođe do što boljeg sporazuma o ostanku u eurozoni s našim europskim partnerima. Grčka mora ostati u eurozoni'', kazao je on, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close