'Na rubi propasti'

Grčkoj prijeti još 150 novih reformi

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2012. u 11:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni povjeritelji Grčke zatražit će da ta zemlja provede još 150 novih reformi u gospodarstvu koja je na rubu propasti, piše njemački nedjeljnik Spiegel, prenose agencije.

Pozivajući se na privremenu verziju stručnog izvještaja trojke povjeritelja (Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska centralna banka), Spiegel dodaje da će Atena dobiti još dvije godine za dovršenje reformi koje su joj nametnute, ali će to kašnjenje koštati od 30 do 38 milijardi eura.

Grčka je provela 60 posto zatraženih reformi, po izvještaju koje navodi nedjeljnik. O dvadesetak posto vlada još pregovara, a za ostale tek treba da napravi plan.

U izvještaju se sugerira da povjeritelji Grčke, pa i druge europske zemlje, pristaju na otpis dijela svojih potraživanja, što bi značilo da spašavanje Grčke financiraju porezni obveznici tih zemalja.

ECB ne može pak otpisati Grčkoj svoja potraživanja jer bi to značilo da financira tu zemlju, što je zabranjeno europskim ugovorima, ali je izražena spremnost da se odrekne svake zarade na njima.

U izvještaju se spominju i druge mjere, naprimjer automatsko povećanje poreza ako se reforme ne provedu na vrijeme.

Grčka mora uvjeriti trojku da je ostvarila dovoljan napredak u sprovođenju reformi kako bi potom dobila paket pomoći vrijedan 31, 5 milijuna dolara, bez koga će otići u stečaj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close