Obavljanje hadža

Hadžije sa milijardama eura: Prihod gospodarske komore u 2011. iznosila 7,7 milijardi eura

Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2012. u 15:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak u Saudijsku Arabiju i obavljanje hadža, veliki je događaj u srcima muslimana, ali i događaj tijekom kojeg se "vrte velike pare". Tako da je samo gospodarska komora te zemlje prošle godine imala prihod od 7,7 milijardi eura za deset dana.

Mohammed Zajan (53) iz Tunisa, cijeli se život priprema na ovu vjersku obavezu koja ga košta oko 4600 eura. "Zahvalan sam Bogu što sam uspio da uštedim toliki novac, ali mi je žao što nisam mogao priuštiti da sa sobom povedem suprugu i sina", kazao je on.

Restorani, putničke agencije, aviokompanije i mobilni operateri zarade mnogo novca, a vlada profitira zahvaljujući porezima. U svetom gradu Mekki, rodnom mjestu islama, najviše su cijene najama nekretnina. Hoteli u blizini centralnog mjesta hadža noćenje naplaćuju i po 540 eura. Jedan od tajkuna iz Mekke, Mohamed Saed al-Jahni, kaže da već 35 godina investira u ovaj sektor.

"Sjećam se kad je prodat prvi kvadratni metar zemljišta u Mekki. Koštao je tek 15 riala (oko 2,3 eura), a sad je dostigao 80.000 riala (oko 17.000 eura)", kaže on i dodaje: "Potražnja je veća od ponude i stoga su u proteklom razdoblju izgrađene tolike nove zgrade i hoteli, sve kako bi se smjestio sve veći broj hodočasnika".

Izuzetno visoke građevine "idu" prema nebu iznad Mekke nevjerojatnom brzinom. Stoljećima stare lokacije stoje uz luksuzne hotele u kojima većina hadžija sebi ne može priuštiti noćenje. Prodaja suvenira tijekom hadža je još jedan od unosnih poslova u Mekki. Nema službene procjene koliko se novca na taj način zaradi, ali se vjeruje da je riječ o stotinama milijuna eura godišnje.

Ahmed Abdel Rahman će se na rodni Mauricijus iz Mekke vratiti s brojnim poklonima i suvenirima za svoje bližnje. "Ovo su blagoslovljeni suveniri", kaže on dok nosi tespih koji je upravo kupio u gradu po cijeni tri puta većoj od one u trgovinama van njega.

Cijene suvenira u Mekki su izuzetno visoke, iako se većina proizvoda uvozi iz Kine. Abdel Rahman kaže da se osjeća produhovljenim kad potroši novac u Mekki. "Ne smatram da su vlasnici suvenirnica oportunisti, već smatram da pomažemo svojoj braći u islamu da profitiraju i tako sastave kraj s krajem", objašnjava on svoj stav.

Hadž se u Mekki obavlja gotovo 1.400 godina. Službeno, u Mekki se nalazi više od dva milijuna hadžija pristiglih iz cijelog svijeta i danas su oni okupljeni na svetom brdu Arefat gdje će ispuniti jednu u nizu "farzova" (dužnost) obreda hadža. Neslužbeno, taj broj je dvostruko veći.

Snage sigurnosti ulažu velike napore kako bi osigurale prohodnost prometa za pješake u pravcu Arefata, iako je u posljednje četiri godine za vrijeme hadža ovim pravcem zabranjen promet za vozila, osim kola hitne pomoći.

U okolini Arefata parkirano je preko milijun vozila. Okupljanje vjernika na brdu Arefat, u istoj bijeloj odeći (ihramima), asocira, kako se navodi, na "Sudnji dan" kada će svi ljudi pred Uzvišenim Allahom odgovarati za svoja djela. Molitvama i izražavanjem pokornosti jedinom Bogu kroz stajanje na Arefatu prisustvuje i oko četiri tisuće hadžija iz zemalja zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close