Agencija za sigurnost

Hrana i sigurnost hrane globalna pitanja današnjice

Gospodarstvo / Flash | 16. 10. 2012. u 19:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskog dana hrane, Agencija za sigurnost hrane BiH u svome priopćenju podsjeća javnost da su hrana i sigurnost hrane globalna pitanja današnjice, a zaštita zdravlja jedno od osnovnih ljudskih prava.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je "Poljoprivredna zadruga: ključ ishrane svijeta“. Organizacija Ujedinjenih naroda za poljoprivredu i prehranu (FAO) ovu temu je odabrala da naglasi značaj poljoprivrednih zadruga i udruženja proizvođača u osiguranju dovoljnih količina hrane potrošačima.

Shodno svojim nadležnostima, Agencija u suradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, kontinuirano poduzima sve mjere koje su neophodne za osiguranje visokog nivoa zaštite zdravlja potrošača, što se na najbolji način postiže kroz usuglašavanje propisa o hrani sa legislativom Europske unije u koju su ugrađeni najnoviji znanstveni standardi. U proteklom periodu, na prijedlog Agencije donesen je i objavljen Zakon o GMO („Službeni glasnik BiH“, broj 23/09), te ukupno 96 propisa o hrani, naredbi i uputstava, koji su osnova za provođenje mjera zaštite zdravlja potrošača i omogućavanje ravnopravnog položaja proizvođača hrane u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu da je hrana kvarljiva materija, te da uvijek i u svim zemljama može doći do pojave zdravstveno neispravne hrane na tržištu, ukoliko se sa istom ne postupa u skladu sa važećim propisima i njenom namjenom, Agencija u suradnji sa nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH redovito vrši procjenu rizika, te daje odgovarajuće preporuke u cilju zaštite zdravlja potrošača. Također, Agencija u svakodnevnoj suradnji sa nadležnim inspekcijskim organima poduzima sve neophodne mjere u cilju otklanjanja i minimalizirana rizika porijeklom iz hrane, te se na osnovu zaprimljenih obavijesti putem Sustava za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), kao i na osnovu drugih relevantnih informacija nadležnih domaćih i međunarodnih institucija, blagovremeno poduzimaju sve zakonom propisane mjere.

Ovom prilikom želimo naglasiti da po pitanju postotaka neodgovarajućih uzoraka hrane, koji se analiziraju u nadležnim laboratorijima, kao i bolesti koje se prenose putem hrane nema značajnih odstupanja od situacije u zemljama okruženja i Europske unije.

"Subjekte u poslovanju sa hranom podsjećamo da je, shodno odredbama Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), na njima primarna odgovornost za osiguranje zdravstveno ispravne hrane, a potrošačima u cilju zaštite zdravlja preporučujemo da se pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane pridržavaju preporuka nadležnih institucija, te da obrate pažnju na sadržaj deklaracije i organoleptička svojstva proizvoda. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini na veoma dobroj suradnji prilikom poduzimanja mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača, a Europskoj komisiji, Svjetskoj banci i svim ostalim međunarodnim institucijama izražavamo posebnu zahvalnost na podršci sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, posebno po pitanju jačanja kapaciteta laboratorija i do edukacije predstavnika nadležnih institucija i subjekata u poslovanju sa hranom i udruženja potrošača", stoji u priopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close