Rudnik Gračanica Uskoplje

HRS: Nesavjesnim radom ugrožena hrvatska naselja

Unatoč pozivima, mještanima se, kako tvrde, nije obratio nitko od odgovornih ni iz rudnika, niti iz vladajućih struktura.
Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2023. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještane Rosulja i Humca, u općini Gornji Vakuf Uskoplje, probudila je, kako stoji u priopćenju HRS-a, glasna tutnjava. Kada su izašli iz svojih kuća, dočekao ih je apokaliptičan prizor: slijedom potkopavanja tla došlo je do ogromnog odronjavanja i klizišta pored njihovog naselja, čime je direktno ugroženo osam obiteljskih kuća.

Ono o čemu se HRS u više navrata očitovao i govorio kako nadležni moraju djelovati zbog netransparentnog rada rudnika Gračanica, na kraju se, kako stoji u priopćenju, pretvorilo u stvarnost, čime su ova hrvatska naselja dovedena u opasnost. Tvrde kako već godinama traje nastojanje lokalnih i županijskih vlasti da se rudnik proširi na način da se hrvatska naselja isele.

Kako im se to ne dopušta, oni su se odlučili na potkapanja istih. Rezultat tih potkapanja je klizište koje se dogodilo i neizrecivi strah mještana da bi se klizište dodatno moglo proširiti i uništiti im njihove domove. Dakle, ono što im nije uspjelo legalno, Rudnik izgleda nastoji uraditi na silu.

Foto: HRS / Rudnik Gračanica Uskoplje

Unatoč pozivima, mještanima se, kako tvrde, nije obratio nitko od odgovornih ni iz rudnika, niti iz vladajućih struktura. Iz stranke podsjećaju javnost kako je širenje rudnika na način iseljavanja hrvatskih povratničkih naselja, citiramo, 'koalicijski dogovor HDZ-a i SDA' nakon pretprošlih izbora. Je li to razlog što se nitko mještanima ne obraća?

HRS će, kako stoji u priopćenju, preko Parlamenta Federacije Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, sektoru za rudarske poslove, uputiti zahtjev za inspekcijski nadzor na lokaciji klizišta te dostavljanje izvješća o istome kako bi mogli pokrenuti pravosudne procese u cilju zaštite interesa mještana čiji su domovi ugroženi nesavjesnim radom.

Kopirati
Drag cursor here to close