Malus

Hrvatska izašla iz recesije, ali ne i iz krize

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2015. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno objavljeni podatak o rastu bruto društvenog proizvoda Hrvatske u prvom kvartalu od 0,5 posto tehnički znači izlazak iz recesije, ali na izlazak iz krize Hrvatska će još pričekati, smatra kolumnist Seebiza Siniša Malus.

Prema njegovim riječima, za Hrvatsku je mnogo važnije od podatka o rastu BDP-a u nekom razdoblju, stvaranje strukturnih pretpostavki za više stope rasta u srednjem i dužem roku, a to se, kako kaže, neće dogoditi s ekonomskom politikom koja se vodi posljednja dva desetljeća, prenosi Seebiz.

"Iz krize je, recimo, izašla Slovenija, koja je istog dana objavila podatak o rastu BDP-a u istom tromjesečju od 2,9 posto, što je već opipljiviji rast, pa zato europski dužnosnici s pravom hvale Sloveniju kao jedan od svijetlih primjera u inače slabom oporavku u Europskoj uniji", piše Malus.

Podsjeća kako oporavak zasnovan samo na potrošnji i turizmu nije onaj koji je održiv i poželjan. Bit će potrebno učiniti još mnogo toga na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i privlačenju većeg broja najisplativijih investicija, a to su one koje donose i novo zapošljavanje.

"Osim toga, izvoz je još na razini kada ne može donijeti bitnu prevagu u intenzitetu ekonomskog rasta", ocjenjuje ovaj kolumnista.

Ulazak u Europsku uniju donio je rast uvoza iz zemalja EU, posebno hrane, a hrvatska ekonomija ostala je fokusirana na zemlje takozvanog bližeg inozemstva (CEFTA).

Moguće je da će BDP u sljedeća dva kvartala imati i jači rast od 0,5 posto, ponajviše zbog turističke sezone, ali to, kako se navodi, (premijeru Zoranu) Milanoviću i njegovoj Vladi vjerojatno neće mnogo pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close