Online trgovina

Kineska e-trgovina Taobao ostvarila 3 milijarde dolara prodaje – u jednom danu!

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2012. u 21:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih kineski tvrtka za usluge e-trgovine Taobao izvijestila je o rekordnoj prodaji u vrijednosti od tri milijarde dolara. Navedeno se dogodilo 11. studenog i predstavlja svjetski rekord, piše Chris West na svom blogu. Ova količina prodaje je i službeno potvrđena na infografici iz Taobaoa, koja je na kineskom.

Brojevi su, iskreno, zapanjujući:

- 3,06 milijarde dolara u prodaji
- 109 trgovina s više od 1,6 milijuna dolara u prodaji u roku od 12 sati
- Jedan brend (Tmall) s više od 2,1 milijardu dolara u prodaji
- 213 milijuna aktivnih računa
- 105 milijuna narudžbi
- 7 milijuna aktivnih računa s mobilnih uređaja u prvom satu
- 84 milijuna dolara u prodaji s mobilnih uređaja do 14h

Taobao možda nije poznat izvan jugoistočne Azije, ali to je 13. sajt na svijetu po količini prometa, piše Venture Beat. Uz to, u vlasništvu je jedne od najvećih tvrtki u svijetu za e-poslovanje, Alibabe. No Taobao nije jedan prodavač kao što je to većinom Amazon.

Tmall i Taobao najlakše se mogu opisat kao kineski Amazon i eBay, iako oboje koriste Taobaov platni sustav i u vlasništvu su Alibabe. Kako navodi Chris West, uobičajeno je da kineski trgovci ne postavljaju vlastito e-poslovanje, već otvore “dućan” na Tmallu, najprometnijem dijelu Taobaoa, prenosi Zimo.co.

Prema infografici, prodaja Tmalla bila je 2,1 milijardu dolara, a prodaja Taobaoa gotovo milijardu dolara. Ako je za vjerovati ovim brojevima, zaista je zapanjujući primjer što nešto više od milijardu ljudi u jednoj državi može učiniti online, osobito sada kada osobni prihodi u cijeloj Kini bilježe porast.

Ova rekordna prodaja može se usporediti s popularnim Cyber Monday događajem u SAD-u, koji dolazi uskoro, a koji je 2011. zabilježio ukupnu online prodaju u vrijednosti od 1,25 milijarde dolara u svim e-trgovinama u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close