Telemach BiH

KKR podržava investicijski program i akvizicije kompanije Telemach BiH

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2015. u 09:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

KKR, vodeća investicijska kompanija iz SAD-a, potvrdila je svoju kontinuiranu punu podršku investicijskom programu kompanije Telemach BiH u komunikacijsku infrastrukturu Bosne i Hercegovine, uključujući i nedavnu akviziciju većinskih udjela u kompanijama MH Company Sarajevo, HS Sarajevo, HKB Sarajevo, Velnet Mostar, VKT Bugojno i BHB Lukavac. 

“Ovim posljednjim investicijskim ciklusom kompanija Telemach namjerava uložiti desetine milijuna eura u akvizicije, standardizaciju i unapređenje mreža i usluga u dodatnih 17 gradova Bosne i Hercegovine, što će dovesti do značajnih poboljšanja za postojeće korisnike preuzetih kompanija u smislu izbora TV sadržaja, brzine širokopojasnog pristupa internetu i usluga fiksne telefonije. Telemach BiH je u potpunosti opredijeljen za partnerski odnos sa svim manjinskim dioničarima preuzetih kompanija u cilju poboljšanja tehničkih kapaciteta, odnosa sa klijentima i portfolija proizvoda ovih kompanija'', rekao je Henrik Kraft, rukovodiltelj tima za tehnologiju i komunikacije KKR Europa.

Telemach BiH je dio United Grupe, europskog emitera i telekom operatera, u kojeg je KKR uložio s ciljem pružanja visoko-kvalitetnih medijskih i telekomunikacijskih usluga, te usluga širokopojasnog interneta na području Bosne i Hercegovine po europskim standardima i konkurentnim cijenama.

Investicija kompanije KKR je najveća investicija privatnog kapitala jedne američke tvrtke ikada u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) bila ko-investitor.

Investicije kompanije Telemach usmjerene su na unapređenje kablovskih mreža u novu generaciju brzog širokopojasnog interneta, optičko umrežavanje gradova u Bosni i Hercegovina i široj regiji, te unapređenje platformi digitalne televizije.  

Ove investicije nude direktnu i značajnu korist građanima BiH u smislu stvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja, te ohrabruju druge strane investitore koji razmatraju mogućnost ulaganja u državu. 

Međunarodna investicijska zajednica pomno prati investiciju u United Grupu kao ogledni primjer investicijske klime u regiji. Regulatorni ambijent igra ključnu ulogu u stvaranju povjerenja ulagača; to se posebno odnosi na sektore poput telekomunikacija koji zahtijevaju značajna dugoročna kapitalna ulaganja u lokalnu infrastrukturu. 

"Privatni investitori moraju biti sigurni da će imati pravedan, transparentan i nediskriminirajući tretman naspram domaćih javnih kompanija. Bez te sigurnosti, investitori neće uložiti svoj kapital, a građani neće imati pristup visoko-kvalitetnim medijskim, telekomunikacijskim i širokopojasnim proizvodima i uslugama po konkurentnim cijenama koje zaslužuju ", izjavio je Henrik Kraft, rukovoditelj tima za tehnologiju i telekomunikacije kompanije KKR za Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close