Koristite li vi NextBike?

Koliko se koristi sustav javnih bicikala u Mostaru

Za sada nije planirana nabavka novih bicikala, ali Grad je planirao intenzivirati promotivne aktivnosti za NextBike sustav.
Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2024. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sustav javnih bicikala u Mostaru u nešto više od godinu dana imao je 2.300 najmova. Grad Mostar raspisao je nedavno javnu nabavu za održavanje sustava javnih bicikala, a nabava se procjenjuje na oko 30 tisuća maraka.

Na proljeće 2023. godine uz sufinanciranje Federalnog fonda za zaštitu okoliša Grad Mostar nabavio je 50 Nextbike javnih bicikala nove generacije, opremljenih pametnim lokotom za otključavanje i zaključavanje bicikla i GPS sustavom za praćenje.

Mia Drmać, Stručni savjetnik za strategiju razvoja i koncesije iz Službe za podršku biznisu Grada Mostara rekla je za Bljesak.info kako je nabavka sustava podrazumijevala implementaciju i projektiranje cjelovitog rješenja sustava javnih bicikala, prilagođavanje web stranice i aplikacije, software aplikacije te održavanje sustava.

Vandalizam i vremenske neprilike

''Bicikla su raspoređena na 10 lokacija na različitim dijelovima grada, prema preporukama Zavoda za prostorno uređenje i Odjela za urbanizam i građenje. Odmah nakon puštanja sustava u rad primijećeno je da se na nekim stanicama konstantno događaju vandalizmi nad biciklima pa su te stanice poništene. Nekoliko bicikala je u potpunosti uništeno, a njihovo uništavanje prijavljeno je i nadležnoj policijskoj stanici. Do sada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju'', rekla je Drmać za Bljesak.info

Tijekom zime, dodaje, u skladu s inicijativom vijećnika Gradskog vijeća bicikla su sklonjena kako ne bi bila izložena nepovoljnim vremenskim uvjetima.

''Budući da je vjetar često rušio bicikla na stanicama, u međuvremenu su nabavljeni nosači koji će riješiti taj problem. Bicikla su vraćena na stanice kada se vrijeme poboljšalo. Upravljanje sustavom javnih bicikala i dalje će obavljati privatna firma i za održavanje sustava u ovogodišnjem proračunu su planirana sredstva'', rekla je Drmać.

Prema dostupnim statistikama, kaže, do sada su imali nešto više od 2.300 najmova, broj najmova se lagano smanjivao od travnja (480 najmova) do prosinca (27 najmova) 2023. uz izuzetak u rujnu kada je broj najmova naglo skočio (358 najmova).

150 najmova u 2024. godini

''Otkad smo bicikla vratili na stanice u ovoj godini imali smo oko 150 najmova. Budući da turistička sezona tek dolazi, uvjereni smo da će taj broj značajno rasti. S obzirom na korištenje dostupnih stanica, određene stanice odskaču od drugih (Mađarija, Rondo i Musala) pa će se u narednom periodu razmotriti izmjena stanica koje se trenutno ne koriste mnogo'', dodala je.

Za sada nije planirana nabavka novih bicikala, ali Grad je planirao intenzivirati promotivne aktivnosti.

''Planirali smo ovaj sustav približili građanima kao jednostavno rješenje za kratke vožnje, turistima kao praktičan i jednostavan način istraživanja grada, obilaska znamenitosti i lokalnih atrakcija, a povrh svega cilj nam je poticati zdrav način života i bicikliranje kao ekološki prihvatljiv način prijevoza'', zaključila je Drmać.

Video: Kako koristiti sustav javnih bicikala Nextbike u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close