Naredba stoji

Kovačević: Interesne grupe stoje iza zahtjeva za ukidanje naredebe UIOBiH

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2012. u 16:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naredba kojom se carinjenje određene robe porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja ograničava na pet carinskih ispostava u BiH neće biti ukinuta i pored zahtjeva pojedinih špeditera i autoprijevoznika iz RS-a, koji su zaprijetili i mogućim blokadama carinskih terminala.

Narednu je donijela Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) , a njen načelnik Odjeljenja za komunikacije Ratko Kovačević kategoričan je da je u prethodnom razdoblju uočeno da su svi oni koji sudjeluju u uvozu robe, od samog uvoznika, preko špeditera do carinske službe, carinili robu po ekstremno niskim vrijednostima.

"Ova naredba, koja je stupila na snagu 10. listopada, neće biti stavljena izvan snage, bez obzira na zahtjeve pojedinih grupa koje žele da se nastavi carinjenje robe suprotno zakonskim propisima, uz minimalnu carinsku vrijednost, da bi se platile što manje uvozne trošarine", naglasio je Kovačević u izjavi novinarima u Banja Luci.

-Raspolažemo informacijama, koje je UIO dobio od carinskih službi Slovenije i Hrvatske, da veliki broj kontejnera od 10. listopada od kada je stupila na snagu ova naredba, stoji u lukama u Pločama, u Rijeci i u Kopru, te čekaju da pojedine interesne grupe naprave takav pritisak da UIO stavi izvan snage ovu naredbu da bi već ranije uhodanim putovima tu vrstu robe carinirili samo tamo gdje njima odgovara i gdje su procesi carinjenja bili takvi da je carinska vrijednost bila minimalna i gdje su plaćene minimalne uvozne trošarine, ukazao je Kovačević.

Zahvalio je urednim poreznim obveznicima koji su u ovom procesu dali podršku UIOBiH, jer će ova naredba konačno uvesti red kada je u pitanju carinjenje uvozne robe i na taj način će biti eliminirana „nelojalna konkurencija“ za uredne porezne obveznike, a koju stvaraju pojedinci.

UIOBiH također zna, ističe Kovačević, da pojedini akteri cijele novonastale situacije dolaze i iz redova carinske službe BiH, „koji regrutiraju pojedina udruženja u smislu blokada, protesta i slično“.

Međutim, ostajemo dosljedni i naredba zasada ostaje na snazi, kategoričan je Kovačević.

Ova naredba je privremenog karaktera i vidjet će se koje razdoblje će trajati, ali u tom razdoblju UIO želi da se poveća carinska vrijednost za određenu vrstu robe, koja dolazi iz afro-azijskih zemalja na realnu vrijednost i da se na tu vrijednost naplate zakonom predviđene uvozne trošarine.

Posebno je naglasio da UIOBiH „zaista želi vjerovati da pojedine privredne komore u BiH čisto iz neznanja daju podršku grupi ljudi koja i dalje želi da se uvozno carinjenje radi suprotno carinskim propisima“.

-Nadamo se da to ne rade iz nekih drugih razloga, naglasio je Kovačević.

Treba podsjetiti da pojedini trošari i autoprijeviznici iz RS-a tvrde da će novim pregovorima pokušati da obore za njih spornu naredbu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dali su i rok do ponedjeljka, 22. listopada, da se uvaže njihovi zahtjevi, a u protivnom, navode, slijedi blokada svih carinskih terminala u RS-u i putnih pravaca prema Federaciji BiH.

Naime, carinske ispostave koje su nadležne za obavljanje carinskih procedura na osnovu nove naredne UIOBiH su: Gradiška, Tuzla, Sarajevo, Grude i Aerodrom Sarajevo (samo za robu pristiglu u zračnom prometu na Aerodrom Sarajevo), dok se ostale carinske ispostave, među kojima je Carinska ispostava Banja Luka, ovom naredbom isključuju, odnosno ukidaju.

Poslovna zajednica Republike Srpske je također ranije reagirala i njihov stav je bio da smatraju da je ova mjera neprihvatljiva i da nije u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, jer se na ovaj način favoriziraju samo pojedine carinske ispostave.

To je bio i formalno priopćeni stav Privredne komore RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close