Akcije na ponudi

Krajinapetrol ide u privatizaciju

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2012. u 13:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki 'Krajinapetrol' ide u privatizaciju, a o posebnom programu po kojem bi taj posao trebao biti završen, sutra će se izjasniti poslanici entitetskog parlamenta. U 'Krajinapetrolu' dosad je RS imala većinski kapital i nakon dužeg razdoblja to je prvo poduzeće iz naftnog sektora koje ide na prodaju, ukoliko se pojavi strateški partner.

RS u ovom poduzeću im 42,2 posto akcija, njen Fond za restituciju 3,25 posto, kompanija 'Ina' 9,7, 'Petrobart Limited Gibraltar' 25,3, a Fond PIO 6,5 posto akcija, dok akcionari po vaučer ponudi imaju 13 posto akcija.

Posebnim privatizacijskim programom predviđena je aukcija za paket akcija od 45,5 posto, po početnoj cijeni od 9,2 milijuna KM. U tom paketu su akcije RS-a i Fonda za restituciju RS-a.

Još ranije Vlada RS-a je dala suglasnost za prodaju akcija 'Krajinapetrola' koji posjeduje 14 benzinskih crpki u široj banjalučkoj regiji i skladište naftnih derivata u Dervišima. A 152 zaposlena očekuju da će nastaviti da rade u ovoj tvrtki.

Hrvatska 'Ina' potražuje 'Krajinapetrol', koji je nastao na mreži njenih benzinskih crpki, a tužba niti dogovor o uknjiženju benzinskih crpki još nisu okončani.

Naime, 'Krajinapetrol', osnovan 1991. godine kao sljedbenik 'Ine', nema na sebi uknjiženu ni jednu od 14 benzinskih crpki, dva skladišta i punionice plina u Ramićima. Hrvatska kompanija je svoju tužbu temeljila na građevinskim dozvolama koje glase na njeno ime.

Kopirati
Drag cursor here to close