Lajčak

''Nasilno otvaranje mosta nije rješenje''

Prema njegovim riječima, navodi da je EU protiv otvaranja mosta ili je promijenila stajalište su obmanjujući.
Gospodarstvo / Flash | 15. 08. 2024. u 09:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je kako se o otvaranju mosta u Mitrovici mora raspravljati u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU te da nametanje odluke ne doprinosi normalizaciji odnosa. 

Prema njegovim riječima, navodi da je EU protiv otvaranja mosta ili je promijenila stajalište su obmanjujući.  

"Nametanje odluke protiv volje pogođenih građana ne doprinosi normalizaciji odnosa a dobra vladavina razumije osjetljivost manjine", napisao je Lajčak sinoć na društvenoj mreži X. 

Također najavio je kako će na sljedećem sastanku u Bruxellesu biti riječi  o tome kako provesti dogovor o otvaranju mosta na rijeci Ibar koji razdvaja južnu Mitrovicu s većinskim albanskim stanovništvom i sjevernu Mitrovicu s većinskim srpskim stanovništvom. 

Službeni Beograd drži kako kosovske vlasti planiraju nasilno otvoriti most na rijeci Ibar no kosovski premijer Albin Kurti je istaknuo kako otvaranje mosta nije usmjereno protiv nikoga te da je Kosovo normalana država čiji mostovi trebaju biti normalni i otvoreni.     

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu s Begradom Besnik Bislimi rekao je u srijedu da otvaranje mosta na Ibru, koji razdvaja sjeverni od južnog dijela Mitrovice, nije jednostrana odluka Vlade, ili neriješeno pitanje dijaloga, već osnovni uvjet sporazuma Prištine i Beograda postignutog pod pokroviteljstvom Europske unije 2015. i 2016 godine.  

Kosovska Vlada je sredinom srpnja najavila kako planira otvoriti za promet most na rijeci Ibar što je izazvalo reakcije međunarodnih dužnosnika koji drže kako bi otvaranje mosta u ovom trenutku dovelo do jačanja tenzija na Kosovu.   
 

Kopirati
Drag cursor here to close