rad i zapošljavanje

'Mreža' za bolji poslovni ambijent u BiH

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2015. u 11:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić i direktor Instituta za razvoj mladih "Kult" Jasmin Bešić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum kojim je Agencija pristupila Mreži za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH.

Rajić je izjavio da je Agencija pristupila "Mreži" jer je ocijenjeno da "Kult" može doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i svih procesa koji vode smanjenju nezaposlenosti, posebno mladih, u BiH. Pojasnio je da je cilj "Mreže" izraditi efikasne i djelotvorne strategije zapošljavanja i pokrenuti inicijative lobiranja koje se tiču zapošljavanja u BiH usmjerene ka donosiocima političkih odluka.

Direktor Instituta za razvoj mladih "Kult" Jasmin Bešić zahvalio je Agenciji na želji da sudjeluje u radu "Mreže" i rekao da je najveći problem mladih u BiH, i uzrok svih ostalih njihovih problema, upravo nezaposlenost. Dodao je da je suradnja svih zainteresiranih za smanjenje nezaposlenosti neophodna da bismo bolje sagledali postojeće probleme, jer samo zajedničkim nastupom mogu doći do pozitivnih rješenja.

Mreža za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH osnovana je u listopadu 2014. u okviru inicijative "Poslovni prostor BiH" i pokušava obuhvatiti što više državnih institucija, poslovnih subjekata i predstavnika civilnog sektora da bismo zajednički rješavali ključne probleme u oblasti zapošljavanja.

Inicijativa zagovara veću i bolje usmjerenu proračunsku podršku za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zatim uređenje raspodjele različitih financijskih poticaja najperspektivnijim granama gospodarstva te rasterećenje gospodarstvenika od velikih nameta, odnosno plaćanje PDV-a po naplati a ne po fakturiranju, odgoda plaćanja do prvog u mjesecu i oprezan pristup doprinosima na plaće da ne bi ugrozili zdravstvene i mirovinske fondove.

Inicijativa "Poslovni prostor BH" provodi se u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH (CSSP), koji realiziraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a podržavaju ga USAID i vlada Velike Britanije.

Kopirati
Drag cursor here to close