Hrvatska

Naftne kompanije počinju istraživati Jadran

Gospodarstvo / Flash | 02. 01. 2015. u 15:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Vlade Republike Hrvatske dodijeljeno je deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Kompanije čije su ponude prihvaćene u narednih pet godina imaju pravo istraživanja podmorja na dodijeljenim istražnim prostorima.

Pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili su Marathon Oil, OMV, ENI, MEDOILGAS i INA. Samo je konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora.

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je izjavio kako će Hrvatska ovime postati važan energetski čimbenik ovog dijela Europe, javlja Anadolu Agency.

Ponude su pristigle od ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora. Stručno povjerenstvo je pozitivno ocijenilo ponude za 10 istražnih prostora te je u konačnici dodijeljeno 10 dozvola. Ugovori će biti potpisani do 2. travnja 2015, a nacrti ugovora su danas službeno prihvaćeni. Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje u narednih pet godina je četiri milijarde kuna (oko 520 milijuna eura), što je novac koji će završiti u hrvatskom gospodarstvu, kazao je Vrdoljak.

Sto milijuna kuna (13 milijuna eura) biti uplaćeno izravno u državni proračun po potpisivanju ugovora s aspekta naknade za potpisivanje ugovora.

''Izuzetno smo zadovoljni obavljenim poslom. Riječ je o ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom koje koriste najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima'', izjavio je Vrdoljak.

Izjavio je kako će se ostvarenjem ovih ugovora Hrvatska pozicionirati kao vrlo važan geopolitički faktor u ovom dijelu svijeta i energetski lider jugoistočne Europe te naglasio kako nije riječ samo o domaćem, hrvatskom projektu.

Vrdoljak je naglasio kako je stalno na razini ministarstava u konzultaciji sa crnogorskim kolegama sa kojima zajedno radi na ovom projektu te da nema nikakvih spornih pitanja vezanih uz granično pitanje. Također je najavio uskoro potpisivanje zajedničkog memoranduma sa Crnom Gorom kojim će se potvrditi dobri susjedski odnosi dviju zemalja u eksploataciji nafte.

Ministar Vrdoljak izrazio je nadu kako će do same faze eksploatacije ugljikovodika, tj. za najviše pet godina, biti finalno riješena i granična pitanja između dviju zemlja.

Kopirati
Drag cursor here to close