U Doboju

Najavljeni mirni prosvjedi sindikata metalaca i rudara

Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2012. u 11:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske i radnici metalske industrije regije Doboj u utorak, 13. studenog, izrazit će svoje nezadovoljstvo mirnim prosvjedom u Doboju i time ukazati vlastima Republike Srpske da radnici ove grane više nemaju vremena za čekanje. Prosvjed upozorenja najavljen je simbolično u 12:05 sati.

"Cijenu utjecaja svjetske ekonomske krize, lošeg gospodarskog ambijenta i skupe administracije Republike Srpske ne mogu plaćati samo radnici u gospodarstvu Republike Srpske. Rješenje problema u gospodarstvu su smanjenje poreza i doprinosa, smanjenje javne potrošnje, ukidanja poreza i doprinosa na topli obrok, regres i terenski dodatak, obavezna zdravstvena zaštita radnika, vezivanje plaća van gospodarstva s plaćama u gospodarstvu, zaštita domaće proizvodnje, kao i primjena svih ostalih mjera koje su predložene ranije", podsjećaju sindikalci.

Ističu i da su se odlučili na mirne prosvjede kako bi dali do znanja vlastima Republike Srpske da postoje radnici u gospodartsvu koji odavno nisu u mogućnosti da hrane sebe i svoje obitelji i da se u rješavanje nagomilanih problema i spas gospodarstva Republike Srpske kroz dijalog, ovaj put moraju uključiti svi odgovorni.

Još u travnju mjesecu 2012. godine Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske je zajedno s Udruženjem poslodavaca metalne industrije i rudarstva uputio Vladi Republike Srpske dokument 'Prijedlog mjera - Nova industrijska politika'.

Taj dokument do sada su podržali Konfederacija sindikata Republike Srpske i Odbor za privredu pri Narodnoj Skupštini Republike Srpske, a ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske se također izjasnilo po ovim mjerama iz okvira svojih nadležnosti. Uz navedene mjere, ovaj sindikat je dostavio i hitne mjere za spašavanje poduzeća koja imaju tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close