Radi pokrića dugovanja

Najavljeno poskupljenje struje upućuje na još jedan lov u mutnom

Gospodarstvo / Flash | 24. 12. 2014. u 07:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najugroženije kategorije niko ne štiti od divljanja cijena. Najavljeno poskupljenje električne energije ombudsmane za potrošače upućuje na još jedan lov u mutnom radi pokrića višemilijunskih dugovanja .

Najavljeno poskupljenje struje za većinu umirovljenika znači dodatno stezanje kaiša i napor da se preživi od prvog do prvog. Novca za račune mora biti, a za lijekove ako ostane, kaže Kasim Halak, predsjednik Udruženja penzionera Stari Grad Sarajevo.

Kada su Elektroprivrede dostavljale građanima na potpisivanje nove ugovore, niko nije spominjao povećanje cijena za domaćinstva i alternativne dobavljače. Većina ugovora je potpisana, a struja će poskupjeti isti dan kada počinje slobodno formiranje cijena. Sve je trebalo da prate i socijalni programi, međutim oni su na čekanju, do formiranja nove vlasti, javlja Federalna televizija.

Vlada Federacije najavljuje socijalne programe, ali korekcija cijena bit će zadatak, očito je, naredne vlasti.

Lov u mutnom

Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH je kazao da će se i dalje vršiti subvencije za socijalne kategorije, a naredna vlada će se baviti poskupljenjima.

U Uredu ombudsmana za zaštitu potrošača ne vide razloge za nova poskupljenja prvenstveno jer još nije došlo do liberalizacije tržišta.

"Odluka o poskupljenju struje je u ovom trenutku preuranjena, jer stvarno nije došlo do otvaranja tržišta električne energije u BiH, niti ima naznaka da će se dogoditi u 2015. godini, pa sve upućuje na još jedan lov u mutnom radi pokrića višemilijunskih dugovanja za struju velikih gospodarskih poduzeća na štetu potrošača iz kategorije kućanstava".

Od naredne godine potrošači će moći kupovati struju jednog od trenutno 24 nova ponuđača. To znači da će se cijenama svatko od njih boriti za opstanak na tržištu. Kakve će njihove ponude biti, nije poznato jer nisu prezentirali javnosti što nude i pod kojim uvjetima.

"Svaki snabdjevač će imati ugovor s jednom od tri državne elektroprivrede kad je u pitanju mrežarina. Prema odredbama Ferka, ona je već sadržana u cijenama struje koje imaju domaće elektroprivrede tako da neće biti dodatnog troška za mrežarinu", pojašnjava Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede BiH.

Poskupljenje struje - okidač

Građani se plaše da bi poskupljenje električne energije moglo biti okidač za poskupljenja životnih namirnica. Na tržištu ohrabruje jedino pad cijena nafte, javlja FTV.

"Sva smanjenja koje tržište uradi s cijenom nafte prenesu se na kupce. Malo je nelogično da se na teret građana dogodilo poskupljenje, a pojeftinjenje za gospodarstvo", kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Za druge su nova tržišna pravila neminovna jer bez njih nema liberalizacije tržišta, nema ni našeg približavanja EU-u od čega zavisi i članstvo u Energetskoj zajednici.

Slaviša Šućur, predsjednik Komisije za energiju, industriju i rudarstvo Predstavničkog doma FBiH, ne vjeruje da može doći do velikog povećanja te da troškovi koji bi se povećali po prosječnom domaćinstvu ne bi bili tako drastični.

Većina građana potpisala je ugovore s elektroprivredama. Za promjenu snabdjevača postoji procedura, ali s obzirom na to da je distribucija struje elektroprivreda monopolska, stječe se dojam da je ovdje bio jedini cilj ispuniti europske direktive, bez obzira na cijenu.

Kopirati
Drag cursor here to close