tko bi rekao

Njemačka je raj za pranje novca i utaju poreza

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2015. u 16:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako slovi za politički i ekonomski motor Europe, Njemačka je motor i u nezakonitim financijskim radnjama, navedeno je u izvještaju Europske mreže duga i razvoja (Eurodad) koja okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 europskih zemalja.

Njihova studija o 15 europskih država koju su prenijeli vodeći svjetski mediji ističe kako postoje ozbiljne prijetnje stvaranju transparentnog poreznog sistema u Europi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Njemačka.

Najvećoj europskoj ekonomiji zamjera se što ima nepoštene porezne ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad poduzećima, nedovoljnu podršku u poreznom izvještavanju drugih država, te nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreznog sustava koje iniciraju Ujedinjeni narodi.

Porezna koordinatorica u Eurodadu Tove Ryding izjavila je kako je ne čudi loša pozicija Njemačke u izvještaju.

Podsjećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene njemačke banke, Ryding je dodala kako tih skandala ne bi bilo kada u Njemačkoj ne bi bilo moguće sakriti ili oprati novac, dok glasnogovornik njemačkog ministarstva financija nije bio dostupan za komentar izvještaja.

Uz Njemačku, Luksemburg također "nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca", a u izvještaju je navedeno i da ima "najviši rizik pranja novca".

Pozitivni primjeri su Danska, te Slovenija zbog unaprijeđene transparentnosti sistema vlasništva nad poduzećima.

Kopirati
Drag cursor here to close