Monte dei Paschi di Siena

Obustavljena trgovina dionicama najstarije banke na svijetu

Gospodarstvo / Flash | 03. 11. 2014. u 14:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trgovanje dionicama najstarije banke na svijetu, talijanske grupacije Monte dei Paschi di Siena (BMPS), obustavljeno je danas nakon velikih gubitaka koje je banka pretrpela nakon što je priopćila da razmatra uvećanje kapitala.

Trgovanje je prekinuto po otvaranju milanske burze, pošto su dionice treće po veličini talijanske banke potonule 2,71 posto, prenosi France Press.

Banka je priopćila da razmatra povećanje kapitala, budući da su rezultati "stres testova" Europske centralne banke (ECB) pokazali da joj nedostaje kapital u visini od 2,1 milijarde eura.

Uprava BMPS-a navodi da je u pregovorima s talijanskim vlastima o eventualnom povećanju kapitala, a da razmatra i opciju prodaje dijela imovine kako bi popravila financijsku situaciju.

Pored BMPS-a, još osam talijanskih kreditora palo je na "stres testovima" ECB-a, čiji je cilj da se utvrdi kako bi banke podnijele novu financijsku krizu.

Ishod stres testova je, međutim, izazvao ozbiljne kritike dužnosnika Centralne banke Italije, koji su parametre regulatornih testova okarakterizirali kao "nerealno stroge" prema talijanskim bankama, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close