U potpunoj tajnosti

Održani hitni pregovori između EU i Grčke o grčkom dugu

Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2015. u 16:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potpunoj tajnosti i bez najave i bilo kakvog priopćenja, u Bruxellesu se odvijaju hitno sazvani novi pregovori Europske komisije i grčkih ministara o spriječavanju bankrota Grčke.

Jedan od najvažnijih uvjeta na ovim pregovorima je da Atena prihvati strukturne reforme i dodatno 'stezanje remena', ali vlada u Ateni zahtijeva i obnovu gospodarskog rasta, reprogramiranje i djelimično otpisivanje grčkog duga koji iznosi 360 milijardi eura.

Ovi razgovori su počeli u subotu u atmosferi velike napetosti i pada vrijednosti na svjetskim burzama nakon što se Međunarodni monetarni fond povukao iz tehničkog dijela pregovora i prijetnji dužnosnika EU da Grčka, pritisnuta rokovima otplate milijardi eura dugova, može bankrotirati i napustiti eurozonu.

Vlada u Ateni nagovijestila je također da bi mogla smanjiti najveće mirovine, što je dosad uvijek odbijala. Ovo je bio ključni zahtijev MMF-a uz inzistiranje na smanjivanju plaća u javnom sektoru, liberalizaciji tržišta radne snage i daljoj privatizaciji.

Europska komisija ne dijeli sasvim stavove MMF-a, koji, pored ostalog, tvrdi da je neodrživo da su grčke mirovine, koje su prethodno dosta smanjene, i dalje u prosjeku skoro ravne njemačkim mirovinama, s tim što je njemački proračun uravnotežen, a njemačko gospodarstvo daleko moćnije i konkurentnije od Grčke.

Predstavnici u Europskoj komisiji su danas novinarima rekli da se ne predviđa nikakvo priopćenje ili izjave za medije o najnovijim kontaktima predsednika Europske komicije Jean-Clauda Junkera i potpredsjednika grčke vlade Janisa Dragasakisa i ministara Nikosa Papasa i Euklida Cakalotosa.

Kopirati
Drag cursor here to close