Sir

Otkriven lažni Trapist

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2015. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržišna inspekcije Republike Srpske je u okviru redovne kontrole prometa robe, do sada u jednom slučaju, u prometu zatekla proizvode koji nose naziv sir Trapist, a čiji proizvođač nije Zemljoradnička zadruga Livač iz Aleksandrovca kod Laktaša, koja je jedini nositelj prava na priznanje žiga.

Neovlaštenim korištenjem ovog naziva počinjen je prekršaj Zakona o žigu Bosne i Hercegovine.

Inspektor je rješenjem naložio da se zatečena roba, čija se vrijednost procjenjuje na 500 KM, stavi van prometa, potvrđeno je u Inspektoratu RS.

Riječ je o proizvodima: sir Trapist polutvrdi, polumasni, mljekara Livno; sir Trapist Zdenka; sir Trapist Zelene doline polutvrdi.

S obzirom da je mljekara Livno na području drugog entiteta, o utvrđenom činjeničnom stanju bit će obaviješteni nadležni kontrolni organe Federacije Bosne i Hercegovine kako bi poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Kada je riječ o proizvođačima iz drugih država, kao što su Zelene doline najznačajniju ulogu u segmentu sprečavanja ulaska takve robe na tržište Republike Srpske, zloupotrebe žiga, robnih marki i drugih vrsta intelektualnog vlasništva imaju carinski organi.

Zemljoradnička zadruga Livač Aleksandrovac, Laktaši, je kod Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i kod Međunarodne organizacije za intelektualno vlasništvo u Ženevi zaštitila žig Trapist sir, te kao nositelj registriranog žiga ima isključivo pravo na obilježavanje navedenog proizvoda i upotrebu ovog žiga u prometu.

Proizvod bilo kojeg drugog proizvođača koji nosi naziv Trapist sir smatra se zloupotrebom prava koja proističu po osnovu zaštite žiga.

Kopirati
Drag cursor here to close