Prvo polugodište

Pao nam izvoz 8 %

''Pad izvoza od 8,18 posto, odnosno pad za 729 milijuna KM se na prvi pogled čini da je mnogo, što zapravo i jeste. Međutim, ukoliko se malo dublje analizira, vidi se da taj pad, skoro 90 posto, čine tri proizvoda, odnosno tri tarife.''
Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2024. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti 8,19 milijardi KM, što je manje za 729 milijuna KM u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio 14,29 milijardi KM i veći je za 426 milijuna KM.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Slaviša Ćeranić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u tom razdoblju smanjen za 303 milijuna KM, a deficit veći za 1,15 milijardi KM i da u drugom kvartalu ove godine iznosi 6,10 milijardi KM.

Slabija inozemna potražnja

''Bosna i Hercegovina najveći obim razmjene u vanjskoj trgovini ostvaruje sa zemljama EU, gdje se plasira više od 70 posto proizvoda'' – istaknuo je Ćeranić.

U tom periodu izvoz na tržište EU je smanjen za 465 milijuna KM u tekućoj godini. Izvozna struktura na tržište EU ukazuje da je izvoz smanjen na sva najznačajnija tržišta, odnosno Hrvatsku, Njemačku, Sloveniju, Italiju, Austriju i Mađarsku, dok je istovremeno uvoz povećan sa tih tržišta. Razlog takvog kretanja izvoza i uvoza je slabija inozemna potražnja bh. proizvoda, posebno u energetski intenzivnim sektorima i prerađivačkoj industriji.

Video: Pad izvoza iz BiH oko osam posto, pojedini sektori bilježe rast 

''Pad izvoza od 8,18 posto, odnosno pad za 729 milijuna KM se na prvi pogled čini da je mnogo, što zapravo i jeste. Međutim, ukoliko se malo dublje analizira, vidi se da taj pad, skoro 90 posto, čine tri proizvoda, odnosno tri tarife. To su električna energija, u iznosu 382 milijuna KM pada u odnosu na isti period predhodne godine. Zatim, proizvodi željezo i čelik gdje je pad više od 200 milijuna KM, te proizvodi tekstilne industrije, pad više od 70 milijuna KM'' - istaknuo je Ćeranić.

Situacija sa strujom

Pojasnio je da je BiH u vanjskoj trgovini značajno oslonjena na Europsku uniju, kao najzačajnijeg partnera i da se bilo koje događanje na razini EU apsolutno reflektira i na BiH.

''Tako imate i situaciju sa strujom. Bili smo svjesni energetske krize, ogromnih cijena električne energije gdje su se cijene kretale i preko 500 eura po MWh. Danas imamo situaciju da je ta cijena tri, četiri i pet puta manja i na osnovu toga imamo kao rezultat i ovo smanjenje od 382 milijuna KM kada je riječ o električnoj energiji'' – naveo je Ćeranić.

Osvrnuo se, kako je rekao i na neka pozitivna ostvarenja i pokazatelje navodeći rast u sektorima namjenske industrije, farmaceutske industrije, rast za tarife pića i alkohola, zatim rast vezano za izvoz žitarica i pekarskih proizvoda.

''Postoje i neki pozitivni procesi u ovom periodu i smatramo da bi u drugom dijelu godine moglo doći do oporavka. Sve ključne projekcije na nivou EU, uključujući bruto domaći proizvod, industrijsku proizvodnju, stavljanje inflacije u realne projektovane okvire od dva posto, ukazuju da bi moglo doći do poboljšanja ekonomske aktivnosti na razini Europske unije, što će zasigurno imati refleksiju i na BiH'' – istaknuo je Ćeranić.

Ekonomija Europe

Posmatrajući robnu razmjenu BiH po sektorima, kako je rekla Amila Močević iz Sektora za makroekonomski sustav VTK BiH, evidentno je smanjenje izvoza i trend povećanje uvoza, što je dovelo do promjena u robnoj razmjeni u odnosu na prethodnu godinu.

U prvom polugodištu, zabilježeno je povećanje deficita u robnoj razmjeni u skoro svim sektorima gospodarstva, te smanjenje suficita u drvnom sektoru. Ovakvi rezultati, naglasila je Močević, predstavljaju refleksiju ekonomije Europe, koja ostavlja posljedice ne samo na BiH nego i sve zemlje regije.

Kopirati
Drag cursor here to close