USAID/Sida FARMA

Počeo drugi ciklus stručnih predavanja o proizvodnji sira

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2012. u 10:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini, uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, danas je predavanjem u Prnjavoru započelo drugi ciklus edukacija o uspješnoj proizvodnji sira.

Do kraja ovog tjedna stručna predavanja će biti održana i u Varešu, Visokom i Tešnju i bit će riječi o dobrim higijenskim praksama u proizvodnji sira, razvoju novih proizvoda i organizaciji proizvodnje u skladu sa standardima dobre proizvođačke prakse.

Omer Mrakić, predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH kazao je da članovi ovog udruženja proizvode četiri vrste tradicionalnih sireva: Livanjski, Vlašićki (Travnički), trapist i sir iz mijeha, a da njihov asortiman obuhvata i nove proizvode kao što su polutvrdi i tvrdi sirevi sa začinima, dimljeni sirevi, kozji sir i drugi.

Mrakić je najavio da će polovinom decembra Udruženje organizirati i "karavan sira" te obići sve veće gradove u BiH i upoznati njihove stanovnike o autohtonim vrstama sira.

Iz Udruženja proizvođača sira podsjećaju da se kroz razvoj novih proizvoda i usklađivanje sa standardima kvaliteta EU želi smanjiti uvoz sira u BiH, koji je u 2011. godini iznosio čak 54 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close