Razgovori

Politički vrh Federacije i BiH na sastanku sa seljacima u Orašju

Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2016. u 18:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak u Orašju između izaslanstva predvođenog hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem i izaslanstva Seljačkog saveza Federacije BiH nastavak je razgovora sa sastanka koji se održao u Tomislavgradu 19. kolovoza 2016. godine.

Razgovaralo se o trenutačnom stanju i aktualnim problemima s kojim se suočavaju poljoprivrednici u Posavini, ali i o mogućim rješenjima.

Sastanku s izaslanstvom Seljačkog saveza FBiH su uz Čovića nazočili i Borjana Krišto, dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupšine BiH, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, kao i ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Miličević, te brojni dužnosnici sa svih razina izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Izaslanstvo Seljačkog saveza FBiH činili su Dragan Pavlović, predsjednik, Davor Vasilj, glavni tajnik Saveza, te predstavnici Udruga poljodjelaca, stočara, peradara, povrtlara, voćara, pčelara, ribolovaca i lovaca sa prostora Posavine i predstavnici privatnih tvrtki iz poljoprivrednog sektora.

U subotu će biti upriličen zajednički obilazak oba izaslanstva nekoliko poljoprivrednih gospodarskih subjekata i dobara u Posavini, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

Članovi Seljačkog saveza FBiH iznijeli su niz problema među kojima su najizraženiji problemi smanjenja poticaja za pojedine poljoprivredne kulture. Naveli su da kukuruz, koji je izuzetno značajna kultura, uopće nije uveden u sustav poticaja u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

Od ukupne količine sojinog zrna, 90 posto proizvodi se u Posavini, ali poticaji su u konstantnom padu od 2010. godine. Proizvodnja u plastenicima vrši se na 20 hektara zemlje, gdje se proizvede dva milijuna kilograma paradajza i pola milijuna kilograma ostalih kultura, ali zbog skupe proizvodnje i cijena tih proizvoda na tržištu je visoka.

Prema riječima poljoprivrednika, proizvodnja svinjskog mesa u odnosu na 2010. godinu pala je za 75 posto.

Tijekom razgovora s poljoprivrednicima istaknuto je da je u Federaciji BiH, ali i u cijeloj BiH, potrebno temeljito rješavanje spomenutih problema među kojima je i komasacija zemljišta, bolji sustav poticanja pojedinih poljoprivrednih kultura, mehanizam zaštite domaće proizvodnje, itd.

 

Kopirati
Drag cursor here to close